Посланичка питања о извршитељима, Ђиласу...

На почетку седнице посланици су постављали питања члановима Владе Србије о петицији коју је потписало 100.000 грађана за укидање извршитеља, о финансијском извештају Радио-телевизије Србије, и да ли ће тужилаштво покренути кривичну пријаву против једног од лидера опозиционог Савеза за Србију Драгана Ђиласа.

Посланик Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ питао је председницу Скупштине Србије Мају Гојковић, премијерку Ану Брнабић и министарку правде Нелу Кубуровић да ли су обавештене да је СРС поднела предлог за укидање јавних извршитеља уз подршку 100.000 грађана.

Шешељ је у дану за постављање посланичких питања навео да су радикали поднели нови Предлог закона о извршном поступку и обезбеђењу.

"Прошло је три месеца и нема никакве реакције. На тај начин показујете да не поштујете вољу грађана већ да штитите јавне извршитеље који су се показали као људи без икаквих моралних скрупула, част изузецима. Истеривали су самохране родитеље, инвалиде, стара и немоћна лица", рекао је Шешељ.

Поручио је да цена ефикаснијег правосуђа не сме да буде суспендовање људских права и достојанства, што се, каже, сада дешава. Према Шешељевим речима, обрт јавних извшитеља у првих шест месеци био је пет милијарди динара.

"Не мислимо да неко не треба да плаћа дугове, али нико не сме да буде опљачкан, и то држава мора да гарантује", рекао је Шешељ.

О штрајку радника Поште 

Посланик Странке модерне Србије (СМС) Владимир Ђурић питао је директора Агенције за привредне регистре због чега се на њиховом сајту не налази финансијски извештај РТС-а.

"Покушао сам да скинем финансијски извештај, али нажалост нисам нашао. Недавно смо усвојили повећање цене таксе, има и полемике у вези са уређивачком политиком ове медијске установе. Било би неопходно да РТС буде потпуно транспарентан у својим финансијама", рекао је Ђурић.

Премијерки је поставио питање одговорности в. д. директорке Поште Србије Мире Петровић због недавног штрајка у том предузећу, јер је, каже, у јавности било непријатних сцена у којима је манаџмент застрашивао раднике и делио суспензије.

"Желим да чујем и од Министарства за рад да ли је дошло до кршења радних права и права на штрајк", рекао је Ђурић.

Поступак против Ђиласа 

Посланик Српске напредне странке (СНС) Марко Атлагић питао је зашто тужилаштво није покренуло поступак против Драгана Ђиласа који је, тврди, присвојио 2011. године 7,7 милиона евра од предузећа Телеком Србија.

"Незаконито је отуђио 7,7 милиона евра 2011.године тако сто је искористио политичку позицију градоначелника Београда и извршио политички притисак на директора Телекома Бранка Радујка да купи четири кабловска канала. Телеком Србија по закону тада није могао бити власник медија", рекао је Атлагић.

Оцењује да Ђилас не намерава да се врати у политику путем избора него на улици и хаосом уз, како каже, асистенцију иностраних центара моћи.

"Тако је и ушао у политику после 5.октобра 2000", рекао је Атлагић.

Посланици су након постављања питања рад наставили претресом амандмана на Предлог закона о јавним набавкама.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. дец 2019, 13:17) - Makrijan anonymous [нерегистровани]

Bravo za postavljena pitanja vladi Srbije

Jedini nas problem je sto ocigledno necemo dobiti ODGOVORE.