Посланици о "данку у крви", блокади РТС-а, новом стадиону Црвене звезде

У делу седнице предвиђеном за питања представницима власти, посланике Скупштине Србије занимао је начин на који је данак у крви објашњен у школским уџбеницима историје, блокада зграде РТС-а, као и шта држава имa са најавом градње новог стадиона ФК Црвена звезда.

Посланик Српске радикалне странке Александар Шешељ питао је данас премијерку Ану Брнабић и министра просвете Младена Шарчевића како је могуће да се у уџбеницима из историје за основну школу "данак у крви" представља као нешто добро и зашто нико не реагује тим поводом.

Шешељ је у делу седнице на којој се постављају посланичка питања нагласио да се о школским уџбеницима у Србији говори само почетком школске године, а да се у међувремену, како је навео, дешавају различити скандали, а оценио је и да се фаворизују хрватски издавачи уместо домаћих.

"Зато имамо уџбенике из историје који су, не само историјски нетачни, него су у великој мери увредљиви за наш народ. Последњи велики скандал је представљање позитивним узимање српске деце од стране турске војске како би од њих правили војнике", рекао је Шешељ.

Према његовим речима, пише да је "данак у крви" дечацима омогућавао да напредују на друштвеној лествици, а да је заузврат требало да буду одани султану.

"Где је реакција Министарства просвете? Да ли неко прочита уџбенике пре него се појаве или ако их је неко прочитао да ли се са тим слаже", питао је Шешељ.

Посланик Српске напредне странке Александар Марковић позивајући се на саопштење Полицијске управе за Град Београд у којем се наводи да скуп испред РТС-а који су организовали Драган Ђилас, Бошко Обрадовић и Вук Јеремић није био пријављен питао је МУП "докле ће се толерисати безакоње".

"Докле ће мањина да малтретира грађане Београда", питао је Марковић и додао да је неколико стотина људи блокирало РТС на осам сати.

Посланик Покрета за спас Србије - Нове Србије Ђорђе Вукадиновић поставио је питање Влади Србије и Министарству омладине и спорта о изградњи новог стадиона ФК Црвена Звезда коју је, каже, најавио Звездан Терзић, рекавши да се консултовао са државним врхом.

"Још један стадион нам се смеши од 200 милиона евра, поред оног националног. Сада Терзић нуди нови стадион. Каже да ће они градити стадион, да су разговарали са потенцијалним инвеститорима, а невоља је што Терзић каже да је о томе разговарао са државним врхом. Ако ће од сопственог новца да га гради, онда зашто о томе разговара са државним врхом", питао је Вукадиновић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 17. дец 2019, 12:11) - anonymous [нерегистровани]

hrvatski istoricari i danak u krvi???

Sta ce bre nama hrvatska istorija za nase djake???
Ko je bre to dozvolio da mi uzimamo knjige hrvatskih istoricara .