Брнабић: Вучић прихватио моју молбу, избори се померају "максимално могуће"

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је лично замолила председника Србије Александра Вучића да се "максимално могуће" помери одржавање избора, али у складу са Уставом и законом.

"Могу да кажем да је председник био против тога, али пошто радимо као тим, он је веровао свом тиму и прихватио моју молбу, иако је сматрао да је за СНС било боље да се избори одрже што раније", рекла је Брнабићева у Влади Србије.

Она је захвалила председнику Србије што је, каже, прихватио њену молбу да се изађе у сусрет делу опозиције и захтевима европарламентараца.

Иначе, јуче је председница Скупштине Маја Гојковић рекла да су се представници власти и опозиције договорили, у дијалогу којем посредује ЕУ, да парламентарни избори не буду у марту.

Премијерка је рекла да ће председник, чија је то ексклузивна надлежност, ускоро обавестити јавност о датуму одржавању избора.

Одговарајући на питање да ли је могуће да се рок помери девет месеци, како то тражи део опозиције, Брнабићева је навела да су рокови утврђени Уставом и законом.

"Ја сам замолила председника да размотри максимално померање у складу са тим зато што сам мислила да је то још један начин да покажемо да немамо никакав проблем да се опозицији да додатно време да представе план и програм грађанима. Мислим да је то фер, иако су имали четири године за то", рекла је Брнабићева.

Поручила је делу опозиције да им захваљује што желе да јој продуже мандат још девет месеци.

Она је истакла да јој не делује да би Вучић био спреман да компромитује Устав и законе.

Осврнула се на јучерашњу блокаду РТС-а рекавши да је скуп од 125 људи блокирао рад две-три хиљаде запослених у Јавном сервису.

"То је демократски потенцијал земље, док год је све мирно ми ћемо се трудити да зашитимо права и слободе сваког појединачног грађанина без обзира да ли је за власт или не", рекла је премијерка.

Електронска база података

Ана Брнабић је на конференцији за новинаре одбцила наводе да данас у Србији не постоје фер услови за одржавање парламентарних избора и у прилог томе рекла да је испуњено 70 одсто препорука европских парламентараца са којима и опозиционе странке одржавају редовне састанке.

Одговарајући на оцене европске посланице Тање Фајон која је учествовала у међустраначком дијалогу, да када би у недељу били одржани избори то не би било учињено у фер атмосфери, Брнабићева је узвратила питањем "да ли Фајон мисли да су 2012. године били фер изборни услови".

"Мислим да нису. Ја тада нисам видела никакве опозиционе медије или медије отворене за опозицију. Данас је медијска сцена неупоредива у односу на 2012. годину, као и бирачки списак, али и могућност да представите програм и планове", рекла је Брнабићева.

Додала је да Влада Србије континуирано ради на унапређењу изборних услова од јуна 2017. године када је ушла у програм "Подршка изборима на Западном Балкану", коју имплементира ОДХИР, уз финансијску подршку ЕУ.

Премијерка је навела да се још раније радило на унапређењу изборних услова кроз побољшање бирачког списка за који је рекла да је данас најажурнији и најатранспарентнији икада, јер је рађено систематски, тако што су матичне књиге и држављанство пребачени у електронску базу података.

"На то сам посебно поносна, јер је веома важно за изборни процес", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, од када је почео интерпарламентарни дијалог влада је урадила све што су партнери из ЕУ предложили, али и оно што је предложила опозиција како би се додатно унапредили изборни услови.

"Ово нису празна обећања, јер у овом тренутку има 17 препорука из тог дијалога, од којих је више од 70 одсто у потпуности испуњено, укључујући и измене четири важна закона. Дата су додатна упуства да се раздвоји политичка од државне улоге и спречи функционеркса кампања", рекла је Брнабићева.

Честитке грађанима за побољшање кредитног рејтинга

Ана Брнабић је честитала је грађанима Србије побољшање кредитног рејтинга са нивоа ББ на ББ+, наводећи да то значи побољшање квалитета живота грађана, боље зараде, више страних и домаћих инвестиција, повољније камате и више улагања у инфрастуктуру, школе и болнице.

"За грађане то значи још више посла, квалитетнији живот и боље зараде, више инвестиција и зато им честитам на овој феноменалној вести", поручила је Брнабићева.

Она је истакла да, уколико се овако настави, Србија би следеће године могла да дође до инвестиционог рејтинга што ће, како је оценила, бити историјски успех.

"Ово је успех, не само владе, председника Србије, независних институција, већ свих грађана послодаваца, синдиката, свих нас који смо радили заједно да дођемо до огромног признања", истакла је председница Владе Србије.

Нема нових сазнања о случају "Панда"

Ана Брнабић је изјавила да нема нових сазнања о убиству шесторице младића српске националности у кафићу "Панда" у Пећи 1998. године.

"За нас је важно да сазнамо шта се тада десило и ко је крив за убиство тих младића. Доста је тешко решавати те злочине када их неко 10 или 15 година пре вас није решавао, али решили смо убиство Славка Ћурувије које 'велике демократе' нису могле да реше", рекла је Брнабићева новинарима у Влади Србије.

Она је поручила да ће власт у Србији бити упорна да реши све злочине независно од тога где су се догодили и ко их је починио.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је на истој конференцији за новинаре да надлежност над тим случајем имају КФОР, ЕУЛЕКС и УНМИК.

"То је њихова надлежност. Мени би било занимљиво да чујем шта су истражили у ових 19 година. Међународне институције имају не само права већ и обавезе и одговорност за истраге тешких злочина на територији КиМ", рекао је Стефановић.

Спремни смо да пружимо помоћ и да се укључимо, додао је Стефановић.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 15. дец 2019, 01:48) - Miloš [нерегистровани]

Saradnja,stabilnost,vest

Grešite g komentatori,ustav je najviši akt,viši i od predsednika i vlade.Izbori mogu biti samo u terminima određenim ustavom,tačka.

(субота, 14. дец 2019, 15:03) - Graje [нерегистровани]

Saradnja

Ako EP dozvli i ako EU to dozvoljava , da ne kažu da izbori nisu legitimni, treba da se omogući produženje vlade Ane Brnabić za još 9 meseci, a vlada može dosta toga da uradi.

(субота, 14. дец 2019, 14:41) - Sima [нерегистровани]

Stabilnost

Ustav nase zemlje je jasan izbore raspisuje predsednik,a ako je u interesu drzave da se datum pomeri predsednik ce to i da uradi.

(субота, 14. дец 2019, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Demokratija na srpski način

Upadi u zgradu drđavne televizije, vlast pomera izbore iako se zna do kada se moraju raspisati redovni izbori...ali dobro smo i prošli...malo ljudi je primetilo da je ovo možda prvi put da Srbija ima redovne izbore svake 4 godine veliki korak za prosečnog Srbina mali za demokratski deo sveta.

(субота, 14. дец 2019, 14:28) - OM [нерегистровани]

Komentar

I pored toga što ga napadaju, crtaju mu mete za nišan, Vučić im izlazi u susret i pomera termin održavanja izbora što je više moguće, a da se ne prekrši zakonski period za održavanje istih.

(субота, 14. дец 2019, 14:02) - Netalija anonymous [нерегистровани]

Vest

Sve što će doneti boljoj organizaciji čitavog izbornog procesa je opravdavajuće.

(субота, 14. дец 2019, 13:59) - dipl.agronom [нерегистровани]

tt

Bas elasticno..!!.Od Ustava do drzavnog sustava...