Шта су млади питали премијерку

Незапосленост младих, недостатак практичног знања, социјално предузетништво, неповерење младих у институције само су неке од тема које су млади отворили и о којима су вечерас разговарали са премијерком Аном Брнабић, у Ректорату Универзитета у Новом Саду, што је организовао ОПЕНС 2019.

Време у којем се дешава овај дијалог је оно време у коме најновија истраживања показују да млади имају низак степен поверења у институције, мисле да се њихов глас не чује, да остају на маргини политичких процеса, што их додатно демотивише, па је један од резултата такве атмосфере да млади не излазе на изборе, подаци су којима је отворен Дијалог младих са премијерком.

Извинивши се на почетку, због кашњења од пола сата, које је уследило због, како је рекла, састанака са европарламентарцима и прес конференције у Скупштини Србије, чија тема су били избори, премијерка Ана Брнабић је рекла да "има огромно поштовање према младима", те јој је било јако важно да стигне на вечерашњи разговор.

"Мислим да поверење младих у институције није проблем само Србије, већ та појава постоји широм света и то је нешто о чему, као премијерка, желим да разговарамо. Чини ми се да сам својом агендом, поставила младе и образовање, генерално, као приоритет, много тога смо урадили, али о томе не желим вечерас да говорим, већ желим да чујем шта ви имате да кажете, питате, предложите и да оставим времена за дебату", рекла је Брнабићева.

Улазак младих на тржитше рада и подршка Владе Србије томе једна је од првих тема коју су млади отворили. Они су поздравили то што Србија подржава развој предузетништва и стартапова, поготово у ИТ сектору, али их је интересовало "шта се дешава са социјалним предузетништвом".

"У социјалном предузетништву постоје два проблема. Први је тај да је младима потребна подршка, а други што је организацијама које им у том смислу помажу, такође, неопходна подршка", рекли су учесници Дијалога и питали да ли је Влада Србије спремна да их подржи.

Предлог да пракса буде плаћена

Још једна од тема која је заинтересовала младе односила се на практично знање ученика и студената, те су нагласили да је евидентно да им недостају одређене вештине након формалног образовања, попут организационих и комуникационих, те су предложили да у склопу формалног образовања буду уведени предмети, који ће обучити младе за такве и сличне вештине, које су им неопходне при запошљавању, а поготово првом запослењу. Још један предлог младих подразумевао је да им стручна пракса буде плаћена.

"Незапосленост младих у Србији је око двадесет одсто, то је изузетно високо и забрињава, а добро је што је укупна незапосленост испод десет одсто. Претходне године увели смо прве подстицаје за стартап компаније, не само за ИТ компаније, већ све. Онај ко је завршио школу и жели да отвори своју фирму, потпуно је ослобођен плаћања пореза и доприноса. Високи намети су, генерално, проблем за предузетнике и власнике компанија, а поготово када тек отворите фирму, па вас већ првог следећег месеца дочекају намети", рекла је Брнабић.

Она каже да ће у наредном периоду пратити како се спроводе ове мере, односно колико фирми које су ослобођене плаћања пореза је опстало. Премијерка Брнабић је подсетила да је завршен закон о социјалном предузетништву, те да очекује да буде упућен на усвајање.

"Није сигурно да ли ће бити усвојен до краја мандата ове Владе, али ће ону следећу сачекати припремљен и одличан закон о социјалном предузетништву", рекла је Брнабић.

Премијерка је подсетила да су спроведене бројне реформе у образовању, те да је дуално образовање дало одличне резултате.

"Радно искуство и запошљавање младих је од огромног значаја, да након завршетка школовања не седе код куће и чекају посао, него да оснивају своје компаније. За први посао јесте највећи проблем недостатак радног искуства, зато смо увели дуално образовање. Због тога смо били предмет огромних критика, јер наводно стварамо ниско квалификовану радну снагу, што је потпуно промашена поента. У развијеним земљама, попут Немачке, људи на највишим позицијама су прошли дуално образовање", указала је Брнабић.

Она је истакла да оно што дуално образовање пружа јесте урпаво пракса и радно искуство већ током школовања, студирања, и да већ имамо одличне резултате.

"Чак 80 одсто младих, који су у одређеним компанијама похађали дуално образовање, сада је у тим компанијама запослено и прима плату изнад републичког просека", рекла је Брнабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво