Српски спољнополитички приоритети

Наставак дипломатске борбе за очување уставног поретка земље, убрзавање процеса европских интеграција и побољшавање добросуседских односа, биће главне смернице спољне политике, рекао шеф српске дипломатије Вук Јеремић. Соња Лихт изабрана за председницу спољнополитичког Савета.

Министар спољних послова Вук Јеремић је рекао да ће три магистрална правца политике Србије у 2009. години остати непромењени у односу на прошлу годину.

"Наставићемо дипломатску борбу за очување уставног поретка земље, убрзаћемо процес европске интеграције Србије, а заједно са Србијом и целог региона западног Балкана, и радићемо на побољшавању добросуседских односа у региону", истакао је Јеремић.

После састанка са члановима Спољнополитичког савета Министарства иностраних послова, Јеремић је рекао да ће предстојећа година у спољној политици бити веома тешка не само у Србији већ и у свету.

Додао је да је због тога искористио прилику да са члановима Савета размени мишљење о резултатима постигнутим претходне и приоритетима за 2009. годину.

Јеремић је најавио да ће се у недељу и понедељак одржати Амбасадорска конференција Министарства спољних послова, на којој ће учествовати сви амбасадори и шефови дипломатско конзуларних представништава Србије.

Сви они учествоваће у дебати на којој ће бити прецизирани приоритети спољне политике.

Соња Лихт председник Савета

На данашњем састанку Спољнополитичког савета МИП-а, председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт изабрана за новог председника Савета.

Лихт је рекла да је за њу велика част да на месту председника Савета наследи Живорада Ковачевића. Додала је да њена нова функција није посебно значајна у односу на остале чланове тог тела, јер се ради о најбољим стручњацима у спољној политици.

Навела да је неопходно, како у оквиру Савет тако и шире, водити много озбиљнију дебату о спољној политици земље, јер је за Србију као малу земљу суочену са бројним изазовима спољна политика од огромног значаја.

Криза око снадбевања гасом, која је ових дана погодила све земље у региону, показала је колико је значајно да се успоставља сарадња међу земљама у региону, што би требало да се покаже и на другим плановима, навела је нова председница Спољнополитичког савета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи