Курти: Уједињење са Албанијом кад постанемо успешни, дијалог није најважнији

Уједињење са Албанијом, једнога дана, у будућности, видим као успех Косова, каже у интервјуу за "Дојче веле" Аљбин Курти, мандатар за састављање косовске владе. Дијалог са Србијом, додаје, неће бити приоритет.

Аљбин Курти каже да је "граница Косова и Aлбаније" није албанска већ, како је рекао, српска и југословенска граница.

"Приближавање, интеграцију и уједињење са Албанијом - једнога дана, у будућности - ја не видим као резултат неуспеха државе Косово већ као њен успех. Али ову земљу морамо најпре да начинимо успешном", навео је Курти.

Како је рекао, албански народ и даље пати од трауме због Лондонске конференције из 1913. године, када је тадашњи британски министар спољних послова Сер Едвард Греј казао: "Нанели смо велику неправду Албанији како бисмо одржали мир у Европи." Није прошло ни годину дана, избио је Први светски рат".

Поручио је да приближавање Приштине, интеграција и уједињење са Албанијом ни у ком случају неће бити спроведено оружаним, недемократским и противуставним средствима.

Међутим, како је истакао, први задатак је "изградња косовске државе".

Тежиште ће бити на привреди и правди. Један од приоритета ће бити и дијалог са Србијом, али он неће бити наш главни приоритет. Главни фокус ће бити на правди и запошљавању, навео је Курти.

Што се тиче односа са Србијом, договорили смо се да морамо да се састанемо са наследником госпође Могерини, Жозепом Борелом, високим представником ЕУ за спољне послове и безбедност, како бисмо размотрили припрему будућег дијалога заснованог на јасним и прецизним принципима. Не смемо поново да закажемо, каже Курти.

Наводи да су током шестогодишњег дијалога од 2011. до 2017. већ закључена 33 споразума са Београдом.

"Важно је проверити колико је њих спроведено, како бисмо из тога могли да извучемо поуку за будућност", додаје Курти.

"Прво реципроцитет, па укидање такса"

Према његовим речима, Самоопредељење је са Демократским савезом Косова постигло договор да се стопроцентне царине замене за политички, економски и политичко-трговински реципроцитет са Београдом. 

Курти пoнавља да Приштина прво захтева реципроцитет, а онда укидање такса.

Тврди да су амбасадори земаља Квинте [САД, Немачка, Француска, Италија, Велика Британија] на Косову позвали Србију да обустави кампање против признавања Приштине, као и против чланства косовских власти у међународним организацијама.

Како каже, Београд прави кораке уназад наводећи речи Александра Вучића да је недавно најавио да ће спречити приступање Косова у Унеско.

На питање да ли се слаже да је потребно да се што пре постигне компромис, Курти цитира речи Ибрахима Ругове из интервјуа за немачке медије.

"Он је независност назвао компромисом. По завршетку сукоба имали смо други компромис: Ахтисаријев план, који има много недостатака и који нас и дан-данас спречава да изградимо демократску државу. Сада Србија тражи нови компромис. То је тактика по систему: узми шта можеш и остани незадовољан, како би добио још више, закључује Курти.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи