У бирачке одборе тек после обуке

Републичка изборна комисија започела је обуку 500 чланова бирачких одбора. Они ће даље преносити знање. Циљ је да се приговори и грешке у изборном дану сведу на минимум.

У држави са око 8.000 бирачких места, слаба карика избора су бирачки одбори. Пракса показује да у њима нема много оних који добро знају како се на изборима ради, а део њих за то је и плаћен. Да би променила слику, Републичка изборна комисија кренула је од теорије.

"Устав Републике Србије, сви закони, подзаконска акта која доноси РИК су заправо основ који је неопходан да успешно почне и заврши се изборни процес", рекао је председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић.

Циљ је да се на бирачким местима потпуно елиминишу случајне грешке или грешке из незнања јер их грађани често тумаче као злонамерне.

"Попуњен записник па исправљен записник, због комшијских односа се неко пусти да гласа без личне карте или без докумената, допуштање да се користе мобилни телефони. У изборима нема процедура, јер је у изборима свака процедура заправо ствар која може да изазове политичке последице. И зато је важно обучити те људе јер су ти људи највидљивији за грађане", рекао је Бојан Клачар из Цесида.

Републички завод за статистику полазницима указује на замке при бројању гласова.

"Како се попуњавају извештаји у бирачким одборима од поља до поља, очекујемо да ће се онда смањити број формално логичких или логичко-рачунских грешака, као што је на пример грешка да број гласалих унетих у тај извештај буде већи од броја уписаних бирача", истакао је Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

Следећи корак је да уместо страначких људи на место председника бирачких одбора дођу правници. А и проширени састави бирачких одбора мораће да се дошколују.

"Ове обуке су први корак ка томе, оне ће довести до тога да ми имамо један корак напред, али заправо тек за неколико година, када ове обуке постану сталне, систематичне, када се буду одржавале редовно, ми ћемо добити на терену једну групу људи која зна да спроведе изборе", додао је Бојан Клачар.

Потребу за нове вештине намеће и дигитализација јер ће се убудуће скенирати записници бирачких одбора.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. дец 2019, 13:23) - anonymous [нерегистровани]

Чекајте

Био сам који пут у бирачком одбору, још почетком 2000их. Како бре, грешке из незнања, кад бар 20 људи гледа сваки твој покрет и имаш једну ствар коју радиш. Виђао сам намерне грешке али из незнања, то још нисам видео. Него, колико се пара одваја за ово?