Влада усвојила план за интегрисано управљање границом

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Акциони план за спровођење Стратегије интегрисаног управљања границом у Републици Србији 2017-2020 за 2019. годину, Одлуку о образовању радне групе за координацију и утврђивање мера за подстицај домаће грађевинске индустрије и више уредби, саопштено је из Владе.

Стратегија интегрисаног управљања границом у Републици Србији 2017-2020 дефинише стратешке и циљеве граничне полиције, царине, граничне ветеринарске и фитосантиране инспекције, као и део циљева у вези са миграцијама, визама и азилом.

На основу Оквирног националног плана, надлежни државни органи на годишњем нивоу израђују и Акциони план, који се ревидира и допуњава на годишњем нивоу, како би се осигурало потпуно и ефикасно сповођење циљева зацртаних у Стратегији интегрисаног управљања границом у Републици Србији 2017-2020.

Чланови владе усвојили су Одлуку о образовању радне групе за координацију и утврђивање мера за подстицај домаће грађевинске индустрије, коју ће чинити представници Минстарства грађевинарства, Привредне коморе Србије, Министарства привреде, Удружења банака Србије, грађевинских и путарских компанија.

Задатак радне групе је да направи акциони план с мерама које би компанијама из Србије олакшале добијање послова. То подразумева да ће се радити, између осталог, на програму субвенција за опрему за грађевинске и путарске компаније и на лакшем добијању гаранција које им тренутно отежавају слабији резултати постигнути у периоду када су били финансијски уништени, па због тога нису у могућности да добију гаранције и буду главни извођачи.

На седници је усвојено више уредби - Уредба о критеријумима одрживости биогорива чији је циљ да се критеријуми из европског пренесу у домаће законодавство и успостави систем њихове верификације. На тај начин биогорива, која се произведу у Србији или набаве из извоза, моћи ће да се рачунају за потребе достизања националног циља Србије у сектору саобраћаја.

Влада је усвојила Уредбу о утврђивању државног програма обнове инфраструктуре која је у надлежности јединице локалне самоуправе оштећене или порушене услед дејства поплава и града у јуну 2019. године.

Овом уредбом утврђује се Државни програм обнове комуналне инфраструктуре, мостова, путева другог реда и санације клизишта на појединим путним правцима, мере које треба предузети, редослед спровођења, рокове за спровођење и органе државне управе надлежне за координацију ових активности. За ове намене издвојено је 1.200.000.000 динара.

Усвојена је и Уредба о интерном тржишту рада државних органа којом ће се утврдити појам и садржина Евиденције интерног тржишта рада, начин вођења и обезбеђивање података потребних за упис у Евиденцију. Применом овог прописа ускладиће се понуда и тражња за одговорајућим профилом државних службеника унутар државних органа, повећаће се интерна транспарентност слободних радних места и мобилност запослених у оквиру државних институција.

Евиденција интерног тржишта садржаће прецизне податке о слободним радним местима и кадровским потребама државног органа, податке о запосленима који желе трајни или привремени премештај на друго радно место и податке о нераспоређеним државним службеницима, уз обавезу да сви подаци буду доступни и јавни.

Чланови владе усвојили су и Уредбу о утврђивању плана званичне статистике за 2020. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара