Курти потврдио спор са ДСК око места косовског председника

Председник покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио је да се његова странка залаже за коалициони споразум са Демократским савезом Косова без дотицања места косовског председника, истакавши да та позиција представља "јединство народа" на Косову.

"Иако знамо да ће питање председника бити под нашим мандатом и ми као политички субјекти ћемо морати да будемо ангажовани, изразили смо уверење да је боље затворити питање владе пре него што се било које питање отвори око председника", рекао је Курти у интервјуу за Дојче веле.

Подсетио је да косовски устав предвиђа да "председник представља јединство народа", те да то није једноставна ствар.

"Тачно је да постоје потешкоће, али верујем да ћемо обостраним поверењем и посебно великом жељом за променама на Косову то превазићи у наредним данима", навео је Курти и додао да између две странке постоји договор о министрима.

"Договорили смо се да имамо два потпредседника владе, првог потпредседника владе из ДСК, другог потпредседника владе из Самоопредељења. Договорили смо се да имамо пет министарстава, а два додатна министарства из мањина. Дакле, имамо укупно дванаест министара. Према Уставном суду и Уставу аутоматски нам припада место шефа скупштине, али смо показали спремност да разговарамо и о овом месту", објаснио је Курти.

Курти се синоћ у Приштини састао са председником ДСК Исом Мустафом али још нису усагласили коначан коалициони споразум.

Договор је да наредних дана интензивирају разговоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара