Кантримен: Америчка влада прати Тешићеве активности више од 20 година

Бивши амерички дипломата и председник Управног одбора Уружења за контролу наоружања Томас Кантримен изјавио је да је Влада САД упозната са активностима трговца оружјем Слободана Тешића на црном и сивом тржишту оружја више од две деценије.

"Оно што је ново у саопштењу Секретаријата за финансије је да он није санкционисан због одређене трговине оружјем, већ је уместо тога потпао под опште антикоруптивне одредбе Магницки закона. То ће се даље ограничити способност његових сарадника да послују у САД или у америчкој валути", рекао је Томас Кантримен за Глас Америке.

Девет српских држављана и исто толико фирми, повезаних са Тешићем или његовим сарадницима, додати су у понедељак на црну листу Секретаријата за финансије САД.

О проширењу црне листе Секретаријата за финансије у среду је говорио и амерички државни секретар Мајк Помпео, који је рекао да је администрација ове недеље предузела историјски број нових акција да би подржала угњетаване широм света и предузела мере против оних који су за то одговорни.

Како је објаснио, америчка валада је у складу са Глобалним законом Магницки, ставила на црну листу додатних 68 појединаца и ентитета због корупције и кршења људских права.

"Подсетићу вас да тај Закон омогућава САД да прозове одговорне за корупцију и кршење људских права, замрзне њихову имовину и забрани им да дођу у нашу велику земљу. 68 појединаца и ентитета који су санкционисани ове недеље долазе из Бурме, Камбоџе, Демократске Републике Конго, Летоније, Пакистана, Србије, Словачке и Јужног Судана", рекао је Помпео.

Како се наводи, САД су у децембру 2017. одлуком председника Доналда Трампа већ увеле санкције Тешићу на основу Магницки закона - којим Америка санкционише оне који крше људска права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво