Брнабић: Свету нудимо праве вредности

Председница Владе Србије Ана Бнабић учествовала је у Цириху на World minds конференцији, на којој је говорила са седмим председником Јужноафричке Републике Фредериком де Клерком, који је са Нелсоном Менделом поделио Нобелову награду за мир 1993. године. Оценила је да је то велико признање за Србију и доказ да свету имамо да понудимо праве вредности.

"Причати о односима у свету, изазовима, са таквим људима на таквом скупу велико је признање за политку коју је поставио Александар Вучић а ми је следимо", рекла је Брнабићева за Танјуг и оценила да је то додатно признање Србији као земљи која је један од миротовраца на Балкану, која настоји да Европи донесе нову стабилност и реалност.

Учешће скупа коме присуствују и водећи светски иноватори, научници, бизнис лидери и уметници, који на инспиративан начин представљају идеје новог доба, прилика је да Србија покаже шта има да понуди, оценила је Брнабићева која је на дебати са Де Клерком говорила и са Џорџем Фридманом, оснивачем публикације Geopolitiacl future и светским стручњаком за геополитичке прогнозе и област међународних односа.

Брнабићева је подсетила на Фридманову опаску да се "на Балкану ништа не заборавља и не опрашта" и додала да је то управо оно што Србија покушава да промени.

"Покушавамо да отворимо нову страницу и да почнемо да опраштамо како би нове генерације имале перспективнији Балкан и могле да отворе нову страницу", рекла је премијерка.

Конференција је била и прилика да премијерка упозори да свет постаје све комплексније и све теже место и да скоро нема више правила, па се и опстанак СТО доводи у питање.

"Видимо трговинске ратове између САД И ЕУ која је увела санкције Русији, САД и Кине, доста напетих односа између ЕУ и Кине што некако ставља све земље као што је Србија у тешку позицију", рекла је председница Владе и додала да нам је зато важно да останемо самостални и независни, да останемо отворени за све инвестироре из целог света као и за пласирање наших прозивода широм света.

"То успевамо да урадимо и на то смо поносни", рекла је председница владе, која је скуп искористила да каже и да би свет требало да се врати на то да верује у слободу кретања робе, капитала и услуга и на конкуретност као основне вредности које су у оквиру Европе у најдужем периоду у историји донеле мир благостања и економски просперитет.

Четири основне слободе – начин да свет остане миран 

Србија дубоко верује да су основне вредности у томе да су сви људи једнаки, да су четири основне слободе начин да свет остане мирно место, а да је дијалог најважнији и да демократију ако се нађе у проблему може извући са још више демократије.

Председница владе реклла је и да је Србија много радила да успостави партнерски однос са World minds, а да је резултат тај да је Србија једина земља поред Швајцарске у којој се одржавају овакви скупови на којима се размењују идеје које мењају свет.

Она је најавила да ће наредни скуп у Београду бити одр\ан 2021. уз још веће учешће нобеловаца и наших научника.

"Биће то нова прилика и начин да покажемо шта све Србија има да понуди", рекла је премијерка и подсетила да су део World minds представници Биосенс института и Института за физику.

Додала је да и данас, више од шест месеци од државања скупа у Београду, када путује по свету случајно среће људе који су били "део заједнице светских умова у Београду" и који су тада били одушевљени нашим потенцијалима, Србијом и видели су нас на другачији начин.

Поменула је је да нас прати имиџ из прошлости и да смо зато одлучили да идемо са новом кампањом, новим брендиногом Србије – "Serbia creates" и са људима који нас представљају у науци и технологији, музици, филму, свим врстама уметности, да покажемо другачије лице Србије које је све препознатљивије захваљујући и оваквим догађајима и партерствима.

"И овај скуп и наредни у Београду прилика су за наше умове, памет и таленте да их представимо свету и да ми будемо они који својим идејама попут теслаграма већ данас мењају свет", казала је премијерка.

Прилика за најбоља решења 

World minds је осмишљен тако да чланови презентују најзанимљивија и најновија открића у науци и другим областима друштвеног деловања.

Скупови који се одржавају сваког децембра у Цириху прилика су за представљање најбољих решења те године из целог света о којима се затим на скупу разговара.

Србија је имала част да буде прва земља на свету, поред Швајцарске, у којој је одржан такав значајни скуп највећих мислилаца света.

Први од три договорена скупа одржан је у мају 2019. у Београду, када је српска престоница постала светски центар за размену престижних иновативних решења у области роботике, астрофизике, медицине, молекуларне биологије, психологије, маркетинга, уметности, спорта.

Окупљање лидера из бројних разнородних области омогућава размену идеја које покрећу потпуно другачије сагледавање света, што је главни принцип рада те организације.

World minds заједницу чини више од хиљаду високорангираних појединаца – нобеловаца, државника, научника, професора универзитета, амбасадора, писаца, који су дали значајан допринос науци, уметности и бизнису.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво