Вучић: Задатак Србије да чува леђа Грчкој

Важан задатак Србије је да увек буде уз Грчку и чува леђа Грчкој, као што сам сигуран да ми увек рачунамо на њихову подршку, поручио је председник Србије у Атини. Грчка не мења став да Србија припада Европи, наводи грчки премијер Кирјакос Мицотакис.

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Атини да Србија мало где у свету може да пронађе искреног и оданог пријатеља попут Грчке и истакао велики значај Декларације о стратешком партнерству за односе две државе.

"За нас је то од великог значаја. Ви сте [премијер грчке Кирјакос Мицотакис] рекли да имате много великих и снажних савезника. Србија није ни велики ни снажан савезник, али је одан и искрени пријатељ грчког народа и државе", рекао је Вучић.

Истакао је да је задатак Србије да чува леђа Грчкој.

"Важан је задатак Србије да увек буде уз Грчку и чува леђа Грчкој, као што сам сигуран да ми увек рачунамо на њихову подршку и да смо сигурни да су и нама леђа обезбеђена када је Грчка иза нас", закључио је Вучић.

Наводећи да је Србија захвална Грчкој на подршци у косовском питању, Вучић је рекао да и Србија у потпуности подржава територијални интегритет Грчке на копну и на мору.

Како је навео, две земље у области одбране и безбедности већ имају добру сарадњу, а наставиће се и развој добрих односа војних индустрија, као и у размени кадрова.

Најавио је и да ће наредне године бити одржана заједничка билатерална или трилатерална вежба, са Грчком и Кипром, на територији Србије.

Председник је захвалио и премијеру Мицотакису и председнику Павлопулосу на подршци Србији на ЕУ путу, што је за нашу земљу од изузетног значаја.

"Верујемо у вашу искрену подршку и залагање да једног дана заједно будемо чланица ЕУ", поручио је Вучић.

Ново поглавље у односима Србије и Грчке

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис је рекао да Декларација о стратешком партнерству отвара ново поглавље у односима две земље и поручио да се неће мењати став Грчке о подршци европским интеграцијама Србије, као ни став о дијалогу Београда и Приштине.

"Информисао ме је председник о дијалогу Београда и Приштине, који Атина подржава и наш став о томе се не мења. Укидање царине на српске производе на КиМ је неопходан корак за учвршћање поверења између два народа", нагласио је он.

Каже да је ту Декларацију Србија и Грчка требало да потпишу још пре много година, као и да је са Вучићем данас разговарао о приоритетним областима – енергетици и инфраструктури.

"Грчка подржава развој тзв. попречног коридора, односно завршетак гасовода Грчке и Бугарске, али и гасовода Бугарска–Србија, и зато поздрављам као врло значајан став да је Србија спремна да купи гас из овог диверсификованог извора чиме се заврше те инвестиције на грчкој територији", нагласио је Мицотакис.

Поручио је да Грчка не мења став да Србија припада Европи и да тај пут треба да се заокружи и јача, као и да ће Грчка подржати Србију на сваком кораку у европским интеграцијама.

Мицотакис је рекао да се са Вучићем сагласио о потреби да се одржи отвореним европски пут за земље Западног Балкана.

Вучић се састао и са председником Коалиције радикалне левице (СИРИЗА) и бившим грчким премијером Алексисом Ципрасом, чиме је завршио званичну посету Грчкој. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво