Србија отворила ново поглавље у преговорима са ЕУ

На Међувладиној конференцији у Бриселу Србија је отворила поглавље 4 о слободи кретања капитала. Отварање овог поглавља значи да Србија спроводи реформе, поручује министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић. Комесар за проширење Оливер Вархељи истакао је да је отварање новог поглавља позитиван сигнал како за Србију тако и за земље Западног Балкана, али и за политику проширења.

То је друго поглавље у преговорима о чланству у ЕУ које се отвара ове године, након што је у јуну отворено поглавље 9 о финансијским услугама.

У техничком смислу за отварање су у овом тренутку била спремна још три поглавља – поглавље 2 о слободном кретању радника, поглавље 21 о транс-европским мрежама и 14 о политици саобраћаја, али политичка сагласност између земаља чланица постигнута је само за поглавље 4.

Делегацију Србије на Међувладиној конференцији у Бриселу представља министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић која је на конференцији након отварања поглавља рекла да је данас важан дан за европски пут Србије.

"Отворили смо 18. поглавље у нашим приступним преговорима, 18 од 35 – значи да смо више од пола отворили", додала је Јоксимовићева и истакла да то није циљ по себи већ затварање поглавља и постизање оних стандарда који су обећани грађанима и коју су задати као циљ.

Истакла је да пређена половина пута у отварању поглавља има свој значај.

"Свакако показује да Србија не стоји у месту и без обзира на атмосферу која није у последње време била наклоњена политици проширења, ипак та политика опстаје. Има своје успоне и падове, али и овим отварањем поглавља показујемо да је политика проширења жива", навела је Јоксимовићева.

"Отварање поглавља 4 о слободном кретању капитала није само сигнал региону или начин како би се показало да је политика проширења жива, отварање овог поглавља значи да Србија спроводи реформе. Да ли могу да буду брже? Могу. Посебно у неким областима и трудићемо се у будућем периоду да убрзамо тај процес, јер је у нашем интресу пре свега", рекла је министарка.

Указала је да ово поглавље доказује да је Србија поред успешних економских реформи остварила одређени напредак у области владавине права.

"Лично мислим да је на основу онога што смо урадили у области владавине права могло да буде и више поглавља отворено, али ми смо познати као приступајућа земља која се не жали, која не тражи никакве уступке, већ само фер и поштен приступ и тако ће бити и убудуће", поручила је Јоксимовићева.

Вархељи: Радићемо на убрзању европског пута Србије и региона

Комесар за проширење Оливер Вархељи каже да је отварање новог поглавља позитиван сигнал како за Србију тако и за земље Западног Балкана, али и за политику проширења.

"Задовољан сам што смо успели да отворимо једно поглавље у приступним преговорима са Србијом. То ће померити земљу на путу уласка у пуноправно чланство ЕУ", изјавио је Вархељи.

Нагласио је да је отварање новог поглавља са Србијом важно и за нову Европску комисију која је, како је оценио, потпуно посвећана европској перспективи целог Западног Балкана.

"Мој лични приоритет ће бити рад на проширењу и приступању Западног Балкана и надамо се да ће најмање једна од ових земља бити спремна да се придружи Унији на крају овог мандата Комисије", рекао је Вархељи.

Комесар за проширење је оценио да отварање поглавља 4 показује да има напретка у реформама у Србији. "Видели смо да је Србија направила значајан напредак у области слободног протока капитала, безбедним платним системима, превенцији прања новца и успостављању услова за здраво пословно окружење", навео је Вархељи.

Додао је да је слободан проток капитала једна од четири основне слободе унутрашњег тржишта ЕУ без којих је немогуће постати чланица, као и да је предуслов за директне стране инвестиције у земљи.

"Посла још има, ми смо ту да помогнемо Србији да заврши тај посао и већ следеће године отвори нова поглавља", поручио је комесар.

Указао је да је важно да Србија настави реформску агенду и да као "лидер у преговорима" треба да буде и пример земљама региона.

Поручио је да ће нова Европска комисија покушати да "убрза и обезбеди бољу динамику" процесу приступања Западног Балкана и Србије.

Вархељи је најавио да ће већ у јануару Европска комисија изаћи са предлогом нове методологије проширења која ће се заснивати на четири критеријума – кредибилитету, предвидљивости, динамици и јачем политичком вођству.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво