Одговор РТС-а Зорану Лутовцу због одбијања да гостује у емисији "Упитник"

Радио-телевизија Србије одговара на писмо којим је председник Демократске странке одбио гостовање у емисији "Упитник" 10. децембра.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац проследио је јавности писмо у којем објашњава зашто је одбио гостовање у данашњој емисији "Упитник" у коју су позвани представници власти и опозиције.

"За ДС преговори власти и опозиције у овом тренутку нису тема", објаснио је Лутовац тражећи да РТС уместо њега у емисију позове Александра Обрадовића, човека који је у јавности изнео сумње о пословању "Крушика" и фирме ГИМ.

У последњих годину дана председник ДС-а три пута је гостовао у сличним емисијама на РТС-у.

Једном је напустио "Упитник" незадовољан током емисије и понашањем других учесника те емисије.

После гостовања у "Упитнику" 8. октобра ове године, господин Лутовац се сутрадан појавио испред РТС-а у пратњи неколицине опозиционих лидера и протестовао јер, како је тврдио, новинарка РТС-а није поставила сва "права" питања која занимају јавност.

Председник ДС-а је у тој емисији гостовао заједно са Небојшом Стефановићем, министром унутрашњих послова и имао прилику да у директном разговору и у живом програму наметне сва "права питања која занимају јавност", укључујући и "аферу Крушик".

Пошто, по многим оценама, ту прилику није искористио било је згодно да се за то изнова оптужи РТС.

Овога пута, позван да гостује у "Упитнику", председник ДС-а је отишао корак даље - одустао је од амбиције да одређује шта би водитељка требало да пита госте, већ је покушао да одреди ко би у овој емисији могао да гостује.

Тек у том случају, РТС би се, по господину Лутовцу, квалификовао да убудуће он, или неко ко мисли слично њему, гостује у нашим емисијама.

У међувремену, неколико истакнутих чланова ДС-а ставило нам је до знања да су за њих "разговори власти и опозиције" и те како важна тема и да не деле мишљење председника своје странке.

После свега, остаје некако утисак да се у овом случају, као и у многим сличним, када се са различитих страна напада РТС, ради о једном те истом – мало је ту истинске жеље да Јавни сервис буде професионалнији, неупоредиво више да се он уређује.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 10. дец 2019, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

Ne priznajem Lutovca

Mislim da sam među prvim članovima DS-a , na rednom broju negde iznad 60, posle preuzimanja DS-a od strane Đinđića. Možda sam i dalje tamo među papirima ali ne mogu da prihvatim ni jednog od predsednika posle pogibije pok. Đinđića. Možda je gospodin Živković , delimično uspeo da održava "krvotok " DS-a dok svi ostali vode ka situaciji u kojoj je DS bila pre Đinđića. Znači minorna stranka koja ne daje nikakvu nadu. Lutovac je tu samo zahvaljujući podršci određenih "članova" , bolje reći lobiranjem. neću ih pominjati.