Јоксимовић: До краја мандата Вархељија Србија може бити спремна за чланство

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, након састанка са новим комесаром за проширење Оливером Вархељијем, рекла је да Србија до краја комесаровог петогодишњег мандата може бити спремна за чланство у ЕУ.

Министарка Јадранка Јоксимовић састала се у седишту Европске комисије у Бриселу први пут са новоименованим комесаром за проширење Оливером Вархељијем. Теме раговора биле су наставак политике проширења ЕУ, кредибилност будућности проширења и очекивања Србије на том путу.

"Комесар Вархељи добро познаје европску политику, регион и има уравнотежен, балансиран и разуман однос према политици проширења и прступња. Он снажно подржава подржава политику проширења и Србију као земљу која приступа Унији", оценила је Јоксимовићева.

Навела је да је комесар Вархељи током разговора поновио своје очекивање да ће до краја његовог мандата "бар једна земља са Западног Балкана бити потпуно спремна за чланство" и оценила да је "без сумње мислио на Србију".

"Не потцењујући никога другог и желећи да цео регион напредује, сматрам да је Србија та која може да до краја мандата комесара Вархејија буде земља која је спремна за чланство", каже Јоксимовић. 

Јоксимовић напомиње да је чланство у ЕУ првенствено "политичка одлука" коју доносе све земље чланице, а да је пред Србијом важан посао наставка реформи и задржавања европског курса.

"Чини ми се да ће ова Европска комисија са порукама које је председница Урсула фон дер Лајен већ послала, на један можда не лакши, али дубљи и озбиљнији начин, сагледавати политику проширења. Мислим да је то шанса Србије", каже Јоксимовић.

Најавила је прву посету комесара Вархељија Србији за крај јанурара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво