Тепић: Нота упозорења САД о Тешићу пре два месеца уручена Дачићу

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић тврди да је амбасада САД пре два месеца упутила ноту упозорења Србији, у којој се наводи да је деловање трговца оружјем Слободана Тешића директна опасност по међународну стабилност и безбедност.

Мариника Тепић је истакла да је нота упозорења амбасаде САД у октобру лично уручена министру спољних послова Ивици Дачићу.

"Сходно томе, кажу из амбасаде, и даље смо забринути због нивоа приступа и утицаја овог лица у политичком систему Србије и то не иде у прилог препоруци Србије за чланство у Васенарском аранжману", рекла је Тепићева и објаснила да је тај аранжман важан због тога што се њиме контролише систем извоза наоружања широм света.

Поставила је питање Дачићу и председнику Александру Вучићу зашто су тај документ "прикривали толико месеци и правили се да документ не постоји".

Тепићева је рекла да све ово указује да је "мозак ове хоботнице и операције уништавања наменске индустрије Александар Вучић".

Тепићева је упитала и како је могуће да Тешић од Дачића добије нови дипломатски пасош.

Тепићева је истакла да је Слободан Тешић 2013. године био у званичној државној српско-либијској делегацији и да је његова фирма "Карсо" трговала наоружањем за Либију, а да је након тога дошло до отмице двоје службеника у амбасади Србије у Либији, а затим и до убиства амбасадора Србије у Либији Оливера Потежице. 

Министарство спољних послова је већ демантовало везу између тих догађаја.

Навела је да је Тешић на црној листи САД од 2017. године и да је Министарство финансија САД навело да је уговарао продају оружја тако што је директно или индиректно давао мито и финансијску помоћ званичницима разних држава.

САД су у понедељак увече саопштиле да је девет особа и неколико њихових компанија додато на тзв. црну листу, јер се повезују са Тешићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво