Боцан-Харченко: Србија има најбољу политику за Зaпадни Балкан

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да Србија има најбољу политку за Западни Балкан и она је резултат избалансиране и уравнотежене сарадње са Европом и Русијом.

"Видљиво и очигледно је да Србија има политку коју сматрамо најбољом на Западном Балкану захваљујићи равнотежи и балансираној сарадњи са Западом, Европом и Русијом", рекао је Боцан-Харченко и додао да Русија сматра и да је таква политика најбоља опција за регион Западног Балкана.

Евроинтеграције и чланство Србије у ЕУ и других балканских земаља нису никава сметња за Москву и препрека за сарадњу са Србијом, рекао је Боцан-Харченко на скупу о балканској политици Руске Федерације у Институту за међународну полтику и привреду, којем су присуствовали и бројни амбасадори и представници дипломатског кора.

Оценио је да политика Русије на Балкану никада није била активнија.

Што се тиче састанка Владимира Путина са председницима, Александар Вучић је на првом месту у Европи, рекао је Боцан-Харченко и додао је да је то могуће када у односима постоји суштина и подршка, укључујући и ону за питања КиМ.

Он је рекао и да се на Балкану реализују руски пројекти међу којима су  Гапсромњефт, железнице и Турски ток који ће у Србији, како очекује, бити завршен наредне године.

Додао да је да не разуме критике да се преко гаса и нафте јача зависност од Русије.

Амбасадор је оценио и да ЕУ није иста она која је била пре десет година или када је прављена пролитика проширења на Западни Балкан и да, као таква, не може бити решење за све проблеме.

"Не постоји предуслов за наставак дијалога Београда и Приштине" 

Амбасадор Русије у Београду оценио је да је Балкан најважнији регион за стабилност у Европи и да отворено косовско питање представља највећу препреку у остварењу тог циља.

Отворено питање Косова - непостојање помака у дијалогу и решења - један је од најважнијих разлога за нестабилност у региону, рекао је Боцан-Харченко и оценио да је без коначног решења свих отворених питања немогуће успоставити стабилност широм Европе.

"Мислим да не постоји ниједан услов, ни предуслов за конструктивну размену мишљења и наставак разговора Београда и Пришитне", навео је амбасадор и подсетио да Москва подржава наставак дијалога и сматра да је досадашњи формат разговора најбољи.

Као највећу препреку и најважнији проблем за наставак дијалога Боцан-Харченко види то што ЕУ није успела да се постигнути договори имплементирају, што, како каже, смањује поверење у разговоре и посредовање.

"То је очигледно. И сада када се размишља о наставку важна је реализација договореног", рекао је Боцан-Харченко и додао да нема осећај да ће проблем бити ускоро решен.

Он је оценио да је неопходан притисак на Пришитну и у смислу побољшања ситуације и свакодневног живота, али је то, како је додао, за сада немогуће, јер након избора нису формиране институције.

Из тог разлога, како додаје, свака прича о дијалогу има само теоретски смисао.

Према његовим речима, важно је да се на КиМ задржи и војно и цивилно присуство, да се њихово укидање не дозволи да би Приштина задовољила своје интересе.

"Шпијунска афера је иза нас" 

Што се тиче Београда и Москве, афера "руски шпијун" је иза нас, поручио је амбасадор Русије на питање новинара шта је председнику Србије одговорио на "зашто", које му је Александар Вучић упутио поводом снимка о предаји новца руском обавештајцу.

Боцан Харченко је рекао: "Не бих желео да поновљамо читаву причу која је иза нас".

Додао је да је о томе већ доста речено, и да онај кога то интересује може да погледа изјаве и председника Србије, и његове, и портпаролке Министарства спољних послова Марије Захарове.

Руски амбасадор је још једном тим поводом оценио да су односи две земље, након прошлонедељног, 17. сусрета двојице председника Александра Вучића и Владимира Путина у Сочију, добили нови подстицај и да ће сарадња бити још интензивнија.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво