Вучић: Уговор за ауто-пут од Пожеге до Дуге Пољане у 2020.

Србија је изградила велики број ауто-путева и многе започела, а следеће године ће бити потписан и уговор за наставак Коридора 11 од Пожеге до Дуге Пољане, према граници са Црном Гором, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је подсетио да се за 10 дана отвара ауто-пут од Сурчина до Обреновца и да се на том правцу гради деоница од Прељине до Пожеге.

"Остаје нам још једна деоница од нешто мање од 107 километара до Бољара на црногорској граници. Ту ћемо прво да радимо део од Пожеге до Дуге Пољане, која се налази између Сјенице и Новог Пазара, и мислим да можемо следеће године да потпишемо за ту деоницу", навео је Вучић гостујући на телевизији Пинк у емисији Хиттвит.

Председник Србије је подсетио да су недавно почели радови на ауто-путу и брзој саобраћајници Рума-Шабац-Лозница, као и да је истог дана потписан уговор за изградњу Моравског коридора.

Хрватска списатељица Ведрана Рудан, која је такође гостовала у емисији, питала је председника Србије из којих средстава се финансирају путеви у Србији, додајући су Хрвати у градњу ауто-путева ушли "грлом у јагоде" дајући их у концесију.

Вучих је одговорио да се у Србији нешто финансира из кредита, који се сви плате и врате, а Моравски коридор из буџета – првих 150 милиона евра.

Председник је рекао да у Србији нема концесија ни на једном путу, и да он није присталица концесија, јер је то скупље од уговора о кредиту и отплаћује се деценијама.

"Док плата не буде 1.000 евра, мигранти се нећ задржавати" 

Говорећи о мигрантима, Вучић је рекао да се они "код нас неће задржавати док не будемо имали плату већу од 1. 000 евра".

Напомиње да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган тај који држи "ручну" и чува проблем миграната за неке своје односе са Европљанима, те због тога, каже, немамо већи број избеглица.

Оцењује као глупости тврдње да задржава мигранте како би заузврат добијао подршку ЕУ.

Упитан да ли критике имају везе са његовом изјавом да ће мигранти заменити људе који одлазе из Србије, Вучић је рекао да је та изјава дата на основу озбиљне анализе пошто ће Србија, каже, економски да расте значајно и озбиљно.

Анализа, како је додао, показује да ће 2027. бити једнак број емиграната и имиграната.

"Ту се мисли пре свега на људе из региона, који ће долазити у Србију. Крајем јануара ћемо имати веће плате него друге земље и територије западнобалканске шесторке. Од тог тренутка ћемо своју вредност да повећамо и нормално је да ће желети да дођу у Србију", рекао је председник.

Вучић је навео да су мигранти били тема о којој је разговарао и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

"Путин показао посебну пажњу према Србији"

Председник Александар Вучић рекао је да је поклон који је од добио од руског председника Владимира Путина приликом прошлонедељне посете Сочију - пушка краља Милана, за њега диван поклон.

"То је за мене диван поклон, из српске традиције и историје, тиме је Путин показао пажњу. Први пут да ме је сачекао испред виле и испратио ме до аута, чиме је на посебан начин желео да показе поштовање према Србији", рекао је Вучић и додао да му је на томе захвалан.

Како каже, Русија је тиме показала да води рачуна о нечему што није пало на памет другима, јер они, каже, шаљу људе по светским аукцијама како би могли да обрадују своје госте.

Упитан која је пушка у питању и шта ће урадити са њом, Вучић је рекао да је пушка ловачка, те да ће прво морати да се консулстује са Агенцијом за борбу против корупције.

Истакао је да је најважнији резултат посете то што ће људи имати гас, што је, пре свега, важно за српску привреду.

"Срби и Хрвати мораће заједно да решавају проблеме"

Председник Србије је изразио уверење да ће Србија са Хрватском, упркос проблемима из прошлости, имати у будућности много боље односе него што су били пре.

"Стварно мислим да ће у у будућности, упркос чињеници да су Хрвати најмање популарни у Србији, а Срби у Хрватској, да ће Срби и Хрвати морати да буду, не у истој држави, већ да ће морати да буду заједно и да се заједнички сурпостављају различитим проблемима који ће долазити споља ако желе да опстану", рекао је Вучић.

На питање хрватске књижевнице зашто се не би након 30 година ставио "крст" на тај "одвратни рат и зашто стално извлачимо лешеве и убијене родитеље", Вучић је одговорио да то не може да се догоди још, зато што Хрвати "обично траже од нас да се посипамо пепелом, да се извињавамо и да се никада не сетимо Јасеновца".

"А, овде говоре само о ономе што бисмо само ми желели да чуејмо и то тако иде", додао је Вучић.

Oдговарајући на питање зашто није отишао на конгрес ЕПП у Загребу, Вучић је рекао да је то урадио "да не би доливао уље на ватру".

"Да сам отишао тамо, само би се о томе говорило, имали бисте протесте на улицама, тад је била и годишњица Вуковара. Хтео сам да урадим нешто добро за Европску народну партију, нисам хтео да доливам уље на ватру", објаснио је Вучић.

"Опозиција нема стратегију"

Коментаришући инцидент на улазу у Скупштину током протеста "1 од 5 милиона", Вучић је рекао да "не види никакву стратегију опозиције" и да не види "да је за промоцију насиља у политици и агресивну форму протеста крив само Бошко Обрадовић".

"Много мање је он крив од свих других. Кад стварате такву атмосферу у којој је све дозвољено и све могуће, кад можете да измишљате свакога дана, да претите свакоме свакога дана, зашто онда не бисте заставу користили као штап и пробали да разбијете прозор и уђете у Скупштину", рекао је Вучић.

Коментаришући информацију покрет "1 од 5 милиона" неће више да најављује протесте, председник Србије је рекао да су они дужни да обезбеде ред и да гарантују безбедност на свим својим скуповима.

"Институције се понашају уздржано до тренутка када буде угрожена безбедност грађана, оног тренутка када буде угрожена, институције ће на озбиљан начин реаговати", рекао је Вучић.

Говорећи о случају "Јовањица", Вучић је рекао да ће кривична пријава коју ће сутра против њега поднети Милош Вучевић, показати грађанима "какви су лажови они који су о томе свашта говорили".

"Трудим се да одговорим једном, двапут, али, нема смисла 500 пута. Морате да прекинете једном и да покажете људима какви су лажови", рекао је Вучић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво