Дачић: Понашање Приштине не даје оптимизам за наставак дијалога

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је понашање Приштине, наводећи кривичу пријаву против председника Србије Александра Вучића и изјаву кандидата за косовског премијера Аљбина Куртија да га не жели за преговарачким столом, показатељ да њој није стало до дијалога и компромиса.

"Ако овако буду наставили, нисмо оптимисти када је реч о наставку дијалога Београда и Приштине", рекао је Дачић уочи почетка седнице Главног одбора своје Социјалистичке партије Србије, додавши да ће понашање Приштине бити једна од тема седнице.

Према његовим речима, без обзира на то што Србија има конструктиван приступ, на основу поступака Приштине може се закључити да је реч о једном "политичком лудилу" и једностраним актима који показују да је Приштина највећи фактор нестабилности.

"То је показатељ да њима није стало до дијалога и компромиса, само је проблем у томе што они не схватају да се ситуација веома променила", рекао је Дачић и додао да се данас спољнополитичка позиција Србије променила и побољшала.

Навео је да се то може видети и у сурету председника Вучића са бројним међународним званичницима, а истовремено је Србија урадила много и на јачању своје позиције тиме што је стабилизовала финансијску ситуацију.

Дачић је додао да је за ову владу најважнији циљ да се сачувају мир и стабилност на КиМ, додајући да због тога у Србији мора постојати политичко јединство и стабилна политичка ситуација.

"То је суштина нашег односа са Српском напаредном странком (СНС). Ми делимо исте циљеве, а то је да Србија што боље заштити своје државне и националне интересе и оствари све предуслове да у једном дугом пеироду можемо да имамо друштвени раст", закључио је Дачић.

Дачић о инциденту испред Скупштине: То није политички чин

Дачић је осудио синоћни инцидент испред Скупштине Србије када су учесници протеста с појединим вођама опозиције покушали јарболом за заставу да поломе стакло на улазним вратима и поручио да такво понашање државни ограни треба да санкционишу.

"Најоштрије осуђујемо такво понашање, јер је то показатељ једног екстремизма и насиља који шире поједине опозиционе странке и њихови лидери, и то заиста захтева реакцију државних органа", рекао је Дачић.

Оценио да синоћни инцидент испред Скупштине Србије није политички догађај.

"Неке странке очигледно могу да уђу у Скупштину само ако провале, уместо да уђу на изборима. Зато и неће да учествују на изборима, то је за њих једина добитна комбинација", истакао је Дачић.

На питање новинара да ли се синоћним догађајем понавља 5. октобар, Дачић је одговорио да историја може да се понови или као трагедија или као фарса.

"У овом случају, мислим да је то и трагедија - зато што се понављају неке слике које само наносе штету Србији, а с друге стране и фарса - зато што су у питању политичке странке које немају готово никакву политичку подршку у бирачком телу Србије", навео је Дачић.

"Данас покушавају да представе да је политички легитимно када цртате некоме мету и кажу да су то метафоре. У листу 'Идентитет' пред убиство Ђинђића је објављен један текст да је 'Ђинђић мета слободног стрелца'. Нажалост, то се и десило", подсетио је Дачић.

Према његовим речима, данас неко покушава да "извргне руглу" када се слична ситуација понавља са акутелним председником Србије.

Не наступамо са СНС-ом, поносни на заједничке резултате

Лидер СПС-а је рекао да та странка неће на наредним изборима имати заједничку листу са СНС-ом и поручио да је задовољан резултатима које је њихова заједничка коалиција у протеклих седам година остварила, а што ће бити основа за њихову будућу сарадњу.

"Наставићемо сарадњу са СНС-ом, али на изборе ћемо наступати самостално, односно у коалицији с Јединственом Србијом Драгана Марковића Палме, нећемо имати заједничку листу са СНС-ом, што је и нормално, јер смо до сада увек ишли одвојено на изборе", рекао је Дачић.

Он је позитивно оценио све резултате које је СПС остварила у коалицији са СНС-ом, додајући да је за протеклих седам година направљен велики помак када је реч о спољнополитичкој позицији Србије.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 08. дец 2019, 19:32) - anonymous [нерегистровани]

Oko KosMeta nema dogovora....

Zapadne sile su agresijom na Srbiju privremeno okupirale srpski Kosmet i proglasili ga "nezavisnim" misleci da ce ga Srbija,pod pritiscima milom ili silom priznati,a da se usput Rez.SB.UN.1244 zaboravi kao da je nisu ni potpisali.
Medjutim,Srbija je mudrom politikom i jalovim dogovaranjima u okviru Briselskog sporazuma kupovala vrijeme sve dok se se geopoliticka situacija u svijetu nije promijenila u korist prava i pravde,tj,Srbije.
I sada,Zapad i Albanci ne znaju sta ce,sve zajedno ih hvata nervoza jer ne mogu koristiti silu,a medjunarodnopravni argumenti su u srpskim rukama.Albanci polako uvidjaju da zapadni saveznici nece radi njih uci u sukob sa Srbijom i Rusijom,a imaju svjez primjer kako je Amerika napustila saveznike Kurde,pa postaju sve nervozniji.I zato ne treba pozurivati nikakve razgovore jer Zapad i Albanci hoce samo "nezavisnost" sto im Srbija ne moze dati i sto im ne dopusta ni Rez.SB.1244.Treba cekati da kruska sazrije i sama padne na zemlju.

(недеља, 08. дец 2019, 15:30) - anonymous [нерегистровани]

Dogovor

Bilo kakav dogovor pa makar i neki koji nasi gradjani ne bi podrzali za njih bi bio gubitak. Znaci, ne bi mogli da imaju sve sto imaju sada. Naravno da nisu zainteresovani. A ovi stranci oni bi samo da skinu sa vrata taj "problem" i briga ih za ostalo. Naravno da su protiv nas.

(недеља, 08. дец 2019, 13:49) - FORum LIvii [нерегистровани]

kontinuitet

Deluj lokalno , mosli globalno.
Pristina je samo izvrsilac poslova globalnih hegemona.
Zadnji dogadjaji su samo nastavak scenarija kojim se vrsi pritisak na Srbiju sa globalnim ciljevima.
Pritisak na Srbe na KiM upadom do zuba naoruzanih policajaca i hapsenja , ismevanje Briselskog sporazuma odbijanjem formiranja Zajednise srpskih Opstina, kontinuirani napad na povratnike, uvodjenje taksi , hapsenje srpskog pregovaraca za KiM Djurica, podbunjivanje albanskih Opstina na Jugu Srbije i dela Muslimanskih stranaka u Raskoj oblasti,i td.
Najnovije izjave i navodne tuzbe protiv Predsednika Srbije su samo nastavak tencija po naredjenju i scenariju sa strane.
To se vidi i po prebrzoj i tendencionoj reakciji EU kojom revidira presude Haskog tribunala i insinuira i menja dogadjaje .

(недеља, 08. дец 2019, 13:11) - milan lala [нерегистровани]

"Dogovor "

Ni albancima a prevenstveno ne njihovim zapadnim mentroima SAD i EU nije stalo ni do kakvog dogovora koji bi bio prihvatljiv i za Srbiju. Da im je do dogovora odavno bi ga bilo. Svi oni djuture zele da Srbija prizna kvazi drzavu "kosove " i to bez pogovora , e pa gospodo agresori i okupatori taj film necete nikad odgledati . Silom necete smeti a prevariti nas ne mozete. Na istoku novi je sudija .