Осуде инцидента на скупштинским вратима

Председница Скупштине Маја Гојковић и потпредседник Ђорђе Милићевић осудили су вечерашњи инцидент на вратима Дома Народне скупштине.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић осудила је у саопштењу, како је навела, насилни покушај упада у Дом Народне скупштине.

"Присталице Савеза за Србију, на челу са Бошком Обрадовићем, које су упадале у зграду РТС-а, Скупштину града Београда, обрачунавале се са новинарима, сада су прибегле новом вандалском чину и јасно показале да је њихова једина намера да изазову нереде у жељи да мимо воље грађана дођу на власт. У дивљачком покушају да разбије врата Парламента, злоупотребом заставе Србије, народни посланик Бошко Обрадовић је показао да не поштујe државне симболе наше земље", навела је Маја Гојковић.

Истакла је да је Србија демократска земља у којој грађани имају право да мирно протестују, али нико нема право да насилно упада у институције. "Парламент је место дијалога представника грађана Србије, а не место изазивања и подстрекавања насиља", закључила је Гојковићева.

Потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић рекао је да су појединци из, како је рекао, "дела тзв. уличне опозиције", вечерас јасно ставили до знања шта је њихов циљ – "насиљем заузети институције, погазити све демократске постулате политичке борбе и тако преузети власт".

Милићевић је у писаној изјави оценио да је то право лице оних који свакодневно атакују на председника и Владу Србије, фабрикујући афере и износећи најгрубље неистине о министрима и члановима њихових породица.

"Уместо насилничког понашања и бескрупулозног напада на Скупштину Републике Србије, као и насртаја на скупштинско обезбеђење, није им пало на памет да коначно приступе на седнице скупштине и почну да раде оно због чега су добили мандат и да се на аутентично демократски начин боре за интерес грађана", истакао је Милићевић.

Потпредседница Владе Србије и чланица Председништва СНС-а Зорана Михајловић осудила је инциденте наводећи да то није слика Србије, али да "јесте слика Савеза за Србију".

"Јер кад год протест преузме Бошко Обрадовић имамо инциденте и насиље. Заборављају, међутим, да се у демократији власт не осваја упадима у институције и насиљем него гласањем на изборима", каже Михајловићева.

Министар одбране и председник Покрета социјалиста Александар Вулин изјавио је вечерас да Бошко Обрадовић "није први љотићевац који је покушао да понизи Скупштину Србије, али је први који је за то покушао да искористи заставу Србије".  

На улазу у парламент је током протеста "1 од 5 милиона" дошло до гурања, док је један демонстрант покушао да јарболом од заставе пробије стакло на вратима, у чему га је спречило скупштинско обезбеђење.

Како се на снимку види, међу демонстрантима на вратима Скупштине био је и председник покрета Двери Бошко Обрадовић, који је такође ударио јарболом од заставе у улазна врата парламента.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се