Влада предложила чланове тела за надзор избора

На данашњој седници Влада Србије усвојила је Закључак којим је предложила Народној скупштини чланове Надзорног одбора за спровођење општег надзора над поступцима политичких странака, кандидата и средстава јавног обавештавања у току изборних активности.

Влада предлаже да се за чланове Надзорног одбора именују професор др Бранко М. Ракић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду, професор др Миодраг Савовић, професор у пензији, Ивона Пантелић, дипломирани пејзажни архитекта, Јелена Миленковић Орлић, дипломирани филолог и Александар Стаматовић.

Чланови Надзорног одбора биће задужени за праћење предизборних активности и указивање на евентуалне неправилности у поступању странака, кандидата и других учесника у избора, саопштила је Влада Србије.

"Ово тело контролисаће рад средстава јавног информисања у примени закона који се односи на обезбеђивање равноправних услова за представљање подносилаца изборних листа и кандидата изборних листа. Такође, предлагаће мере за поштовање једнакости кандидата у излагању њихових програма и обраћаће се јавности када је неопходно заштитити морални интегритет личности кандидата", пише у саопштењу.

Надзорни одбор, како се наводи, има обавезу да упозорава на поступке странака, органа управе, кандидата и средстава јавног обавештавања којима се омета изборна кампања и угрожава једнакост права свих кандидата.

"Уколико неко од учесника у изборној кампањи понашањем позива на насиље, шири националну, верску или расну мржњу или подстиче на неравноправност полова, Надзорни одбор ће, без одлагања, дати иницијативу за покретање поступка пред надлежним државним органима", саопштила је Влада Србије.

Председница парламента Маја Гојковић започела је крајем новембра процедуру формирања Надзорног одбора и позвала тада посланичке групе и председницу Владе Ану Брнабић да доставе своје предлоге Народној скупштини, а у складу са Законом о избору народних посланика.

Тада их је позвала да поднесу своје предлоге у року од десет дана, како би парламент могао благовремено да донесе одлуку о избору.

Надзорни одбор треба да има 10 чланова, од којих половину чланова именује Скупштина на предлог Владе Србије, а половину на предлог посланичких група у Народној скупштини чине истакнути јавни радници под условом да нису чланови органа политичких странака које учествују на изборима.

Формирање Надзорног одбора је једна од препорука ОДИХР-а као и један од закључака међустраначког дијалога између власти и опозиције, уз посредовање Европског парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво