Приштина осуђује Вучићеву изјаву о Рачку

Политичари у Приштини реаговали су оштро на изјаву председника Србије Александра Вучића да је застрашујуће то што је бивши косовски министар администрације и локалне самоуправе Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора, јер је за злочин у Рачку 1999. рекао да је измишљен.

Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи је на свом Твитер налогу написао да званичници из Србије "негирају један од најгорих злочина над цивилима који се догодио у Европи", а који је, како тврди, потврдио Хашки трибунал.

Тачи наводи и да се Србија мора одрећи, како тврди, "геноцидне" политике, јер се, према његовим речима, помирење и правда не могу градити на основу негирања злочина.

Председник Србије Аександар Вучић назвао је застрашујућим то што је Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора зато што је за злочин у Рачку рекао је да је измишљен, и поручио да и он сам понавља да је то фабриковани злочин и упитао да ли ће због тога све да нас осуде. 

Одлазећи косовски премијер Рамуш Харадинај написао је на Твитеру да је "масакр у Рачку 1999. године запрепастио свет".

Он сматра да Вучићево негирање показује да Србија, како каже, "чува Милошевићев геноцидни менталитет".

Харадинај је додао и да је "шокантно", како каже, да такозвани "предводник ка ЕУ" гаји етничку мржњу и "минимизира шансе за мир и помирење у региону".

Министар спољних послова у одлазећој влади у Приштини Беџет Пацоли је такође на Твитеру написао да осуђује политику негирања ратних злочина од стране Србије и председника Вучића.

"Ово је против жртава и против помирења", написао је Пацоли.

Дипломатска представница Приштине у САД Вљора Читаку је написала да су "изјаве које негирају злочин срамота за Србију", а изјаву Вучића назвала "лудилом".

"Рачак је била трагедија, која се разоткрила свету праву окрутност српског режима на Косову", тврди Читаку у објави на свом Твитер налогу.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво