Дачић: Циљ ОЕБС-а још далеко

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је у Братислави да је, упркос неуморним напорима, још далеко циљ ОЕБС-а који би водио јачању те организације и њеном ефикаснијем деловању, па самим тим и повећању безбедности.

Цитирајући председавајућег ОЕБС-а Мирослава Лајчака, Ивица Дачић је у свом обраћању на 26. министарском самиту те организације рекао да "динамика организације" није онаква какву желимо.

Шеф српске дипломатије је констатовао да је ова година била још једна у низу током које је ОЕБС био суочен са, како је навео, озбиљним и нагомиланим проблемима.

"Упркос неуморним напорима словачког и претходних председавања да државе учеснице укључе у суштински дијалог који би водио јачању наше организације и њеном ефикаснијем деловању, а самим тим и повећају безбедност у региону ОЕБС-а, овај циљ је још далеко, а 'динамика организације' – дозволите ми да цитирам председавајућег Лајчака – није онаква какву желимо", рекао је Дачић.

Добар почетак у проналажењу пута за излазак из ове компликоване ситуације би, према Дачићу, био да државе учеснице прихвате да није неопходно да сви имамо исте погледе на постојеће проблеме и изазове, али да морамо поштовати наше различитости, показати отвореност да у доброј вери приступимо дијалогу и тежимо компромису у отклањању, или бар смањењу, безбедносних ризика.

Говорећи о наредној години, Дачић је рекао да је она из неколико разлога симболична –обележавање 75 година од завршетка Другог светског рата, чије лекције, како је рекао, не смемо заборавити.

"Као представник земље која је поднела изузетне жртве у борби против нацизма, имам посебну одговорност и обавезу да нагласим да се ужаси Другог светског рата више никад, ни у једном облику не смеју поновити", навео је шеф српске дипломатије.

Истакао је да је с тим у вези, морална обавеза свих да се заједнички боримо против било каквих покушаја релативизације догађаја из Другог светског рата који се, нажалост, и данас дешавају на простору ОЕБС-а.

"У том смислу, Србија посебно подржава усвајање Министарске декларација поводом 75-годишњице завршетка Другог светског рата, чији је била коспонзор", рекао је Дачић.

Указао је да се наредне године обележава усвајање најзначајих докумената ОЕБС-а којима су не само постављени темељи те организације, већ је и учвршћен међународни поредак, настао након Другог светског рата.

Поред обележавања 20 година од усвајања Повеље о европској безбедности, наредне године обележавамо и 45 година од усвајања Хелсиншког завршног акта, који је дефинисао 10 основних принципа регулисања односа између држава, попут једнакости између држава, поштовања територијалног интегритета и суверенитета, неповредивост међународно признатих граница, решавања свих спорова мирним путем кроз обострано прихватљива решења, навео је Дачић.

"Приштина да укине таксе и врати се дијалогу"

Дачић је у Братислави поручио да званични Београд очекује да и међународна заједница утиче на нове приштинске власти да укину 100 одсто увећане таксе на производе из централне Србије и врате се дијалогу.

Дачић је, у свом обраћању на 26. министарском савету ОЕБС-а, указао на то да је дијалог Београда и Приштине, као једини начин за решавање проблема у Покрајини, "блокиран већ дуже од годину дана".

Приштински политичари, истакао је Дачић, су својим неодговорним, унилатералним потезима, попут увођења такси од 100 посто на робу из централне Србије, угрозили опстанак и права српске заједнице на КиМ, прекршили регионални ЦЕФТА споразум о слободној трговини и онемогућили постизање компромисног и одрживог решења са којим се ниједна страна не би осећала као победник или побеђени.

"У циљу проналажења оваквог решења, очекујемо да и међународна заједница утиче на нове приштинске власти да укину ову једнострану меру и да се у доброј вери врати дијалогу као једином начину за решавање проблема у Покрајини", навео је Дачић.

Говорећи о ситуацији у региону, Дачић је рекао да је Западни Балкан у овом тренутку дубоко разочаран успоравањем и застојем процеса проширења ЕУ.

Оценио је да оваква ситуација шаље лошу поруку државама региона и погодује јачању радикализма, као и јачању унилатерализма у решавању заједничких проблема.

"Дубоко верујем да је, једино кроз компромис, флексибилност и спремност да се уваже и интереси других а не само сопствени, могуће доћи до одрживих решења за проблеме који су присутни у региону", закључио је Дачић. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво