Вучић на конференцији са Путином: Ићи ћемо још чешће у Русију

Владимир Путин je рекао да су Србија и Русија пријатељске земље и да ће Москва наставити да подржава Србију. Александар Вучић је истакао да га бројни представници "разних земаља" питају зашто иде у Русију. Ићи ћемо још чешће, наставићемо сарадњу, без обзира на све што ће неко да каже, поручио је Вучић.

Председници Александар Вучић и Владимир Путин су се састали данас у Сочију, а затим се обратили медијима.

Владимир Путин је рекао да Русија посвећује велику пажњу безбедности региона Балкана и да има садржајан дијалог са свима. Желе, каже, да допринесу атмосфери добросуседства.

Истиче и да је позиција Москве у вези са питањем Косова и Метохије непроменљива и да сматра да је основ за решавање тог питања Резолуција 1244.

Русија подржава суверенитет и целовитост Србије, и адекватно обезбеђење интереса свих етничких група, рекао је Путин.

Додаје да је Русија спремна да подржи компромисно решење Београда и Приштине, али и напоменуо да ће Москва подржати став Србије.

Председник Александар Вучић је захвалио Русији на подршци и рекао да је Путину пренео своја "невелика очекивања о будућности по питању преговора са албанском страном".

Указао је на изјаве и најаве из Приштине, као и на додатне притиске којима желе да "искамче признање независности Косова, а да Србија не добије ништа". Поручио је, међутим, да то није ни могуће, ни реално.

Србија и Русија се подржавају 

Председник Србије је рекао да Русија може да рачуна на подршку Србије, баш као што и Србија рачуна на подршку Русије.

"Не постоји документ за који би Русија гласала против интереса Србије, нити документ за који би гласала Србија, а да је против интереса Русије", рекао је Вучић.

Каже да га бројни представници "разних земаља" питају зашто иде у Русију, а да је он поносан и да му је част да се сусретне са Путином.

Наводи да мање од њих "чека у реду код Путина" и да му руски председник указује једнако, ако не и веће поштовање него њима.

"Ићи ћемо још чешће, наставићемо сарадњу, без обзира на све што ће неко да каже. Уверени смо да ће бити у корист и за добробит руског и српског народа", рекао је Вучић.

Двојица председника су истакла одличну војно-техничку сарадњу. "Путин ме је претходног пута посаветовао шта да купимо. Послушао сам тај савет, и то треба да нам дође у Србију", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Русија обезбедити Србији довољно гаса без обзира на исход разговора са Украјином о транзиту руског гаса.

Захвалио је Путину на његовом личном доприносу да односи две земље буду веома добри и поновио да је Путин много урадио за Србију у прошлости због чега, како је приметио, људи у Србији више цене Путина него неке раније руске лидере.

Да је Путин 1999. године одлучивао у Русији, Србија не би била бомбардована, а 2015. године нас је спасао жига срамоте на челу, да смо били проглашени геноцидним народом резолуцијом СБ УН, поручио је Вучић.

Председник Србије је рекао да је прихватио позив Путина да следеће године борави у Москви поводом Дана победе, 9. маја.

Ово је, иначе, Вучићев 17. састанак с председником Русије, а трећи за годину дана.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво