Скупштина о амандманима на измене Закона о ПИО

Скупштина Србије наставила је рад расправом о 35 амандмана на измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању којим се од 1. јануара 2020. године уводи индексација пензија по такозваној швајцарској формули.

Министар финансија Синиша Мали рекао је раније да "швајцарски модел" подразумева да се индексација врши сваке године у зависности од тога колико је стопа инфлације и колико су порасле плате у привреди.

Мали је додао да су оба показатеља пондерисана са по 50 одсто, истичући да је такав модел највише фер за најстарије суграђане.

Током расправе о амандманима полемисали су посланици СРС и СНС.

Посланица СРС Наташа Јовановић рекла је да је повећање од 5,4 одсто недовољно, јер неко ко има пензију од 10.000 динара ће од 1. јануара имати само 540 динара више. Она је истакла и да пензионери са малим примањима морају да се сналазе на разне начине, па и да возе такси, јер не могу да преживе.

Како је оценила, "спектакуларно" најављивање повећања пензија од следеће године је недовољно и понижавајуће и не омогухава било какав помак за најсиромашније пензионере.

Поновила је да је предлог радикала да минимална пензија прати минималну потрошачку корпу.

Посланица СНС Љиљана Малушић рекла је да није председник Србије Александар Вучић крив јер неко има пензију од 10.000 динара, наводећи да се сада ради на томе да пензије буду што веће како би пензионери могли да живе много боље.

Она је додала да 60 одсто од укупног броја пензионера којих је 1,7 милиона није имало сманење пензија.

"Идемо корак по корак да пензионери живе боље", поручила је Малушићева.

Више посланика СНС указало је на, како оцењују, "недомаћинско понашање" претходне власти према ПИО Фонду.

Изменама Закона о пензијско-инвалидском осигурању право на породичну пензију ће моћи да остваре и особе које су живеле у ванбрачној заједници са преминулим.

Такође се утврђује и статус особа које раде на територији Србије за страног послодавца који нема регистровано предузетништво или представништво у Србији и они се уводе у осигурање у својству осигураника самосталних делатности.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 04. дец 2019, 12:19) - anonymous [нерегистровани]

"Идемо корак по корак да пензионери живе боље"

Кад ово чујем дође ми да се поново запослим.