Фејт за спровођење плана у шест тачака

Представник Европске уније на Косову Питер Фејт предложио оснивање тела за спровођење закључака Бан Ки Муна. Командант северног сектора Кфора, генерал Мишел Јаковлеф оценио да је ситуација у Косовској Митровици напета. Кфор неће толерисати никакво насиље.

Представник Европске уније на Косову Питер Фејт предложио је оснивање консултативног тела за спровођење закључака Бан Ки-Муна, пренео је приштински лист "Зери", оцењујући да Фејт тим потезом демонстрира ауторитет међународног присуства на Косову.

"Питања која се односе на командни ланац српских припадника Косовске полиције, убирање и расподелу царинских прихода (са прелаза Јариње и Брњак), као и функционисање судова на северу Косова, истакнута су као високи приоритет међународних ауторитета у Приштини", пренео је лист, позивајући се на сазнања међународних дипломата на Косову.

Циљ Фејтовог предлога је олакшавање и одређивање ауторитета који ће се бавити тим питањима. Све је то у складу са препоруком генералног секретара УН-а да Приштина треба стално да се консултује о овим темама, наводи лист.

У саставу овог тела били би представници косовских институција, сам Фејт и то као представник Европске уније, а не као шеф Међународне управљачке групе, чије су чланице признале независност Косова, затим званичници Еулекса, УНМИК-а и Кфора.

У Приштини још нема тумачења Фејтовог предлога, али су представници владе и Председништва Скупштине Косова истакли да не желе "добре услуге" УНМИК-а о "техничком дијалогу" са Београдом.

У Приштини наводе да ће одбити "технички дијалог" док Београд не призна независност Косова. "Зери" је пренео да косовске институције не желе да користе оно што се у речнику шефа УНМИК-а Ламберта Занијера назива добрим услугама.

"Није се ништа променило и позиција институција Косова је да разговора може бити као са сваком другом сувереном државом", рекао је листу Џавит Бећири, портпарол председника Косова.

Јаковлеф одлучан

Командант северног сектора Кфора, генерал Мишел Јаковлеф, оценио је данас да је ситуација у Косовској Митровици напета и истакао да Кфор неће толерисати никакво насиље.

Јаковлеф је на конференцији за штампу у јужном делу Косовске Митровице истакао да Кфор неће толерисати никакво насиље и да ће војници којима командује бити на лицу места колико год то буде било потребно.

"Желим да будете убеђени о одлучности Кфора који је спреман да одговори и брутално, на сваки вид насиља. Наређење је јасно - ако неко отвори ватру, ватром се узвраћа. Док не дође до отварања ватре, наређење је да људи који имају наоружање буду ухваћени и предати полицији".

Јаковлеф је казао да ће полиција, Еулркс и Кфор урадити све што могу да обезбеде стабилну безбедносну ситуацију.

На питање да ли ће заштити људе на северу Косова да се не догоди егзодус као 2004. године, генерал Јаковлеф је одговорио потврдно, оценивши да према њима не постоји никаква претња као што то то, поједини политичари најављују.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво