Вархељи: Важно да Србија убрза пут ЕУ реформи

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи најавио је да ће Србија до краја године отворити још једно поглавље у преговорима са Европском унијом. Србија је до сада отворила 17 и привремено затворила два поглавља.

"Срећан сам што могу да најавим да радимо на отварању још једног поглавља до краја године", изјавио је Вархељи.

Вархељи је, присуствујући округлом столу о евроинтеграцијама Западног Балкана, који се организује у Европском парламенту у Бриселу, подсетио да је Србија до сада отворила 17 и привремено затворила два поглавља.

Он је нагласио да је важно да Србија убрза пут ЕУ реформи.

"Наша очекивања од земље која преговара о чланству су висока. Србији су неопходни солидни и опипљиви резултати реформи у кључним областима као што су демократија, владавина права и слобода медија", оценио је Вархељи.

Додао је да је важно да се у Србији пред предстојеће парламентарне изборе спроведе, како је навео, "широка и усаглашена" изборна реформа.

"Интерпарламентарни дијалог који се тренутно води под покровитељством Европског парламента је круцијалан у том погледу", закључио је Вархељи.

Комесар за проширење је најавио и да ће Европска комисија почетком следеће године представити предлог нове методологије процеса проширења и приступања ЕУ.

Објаснио је да ће се тај предлог односити на "динамичнији процес" приступња Унији уместо тренутног отварања и затварања поглавља.

"Треба да се фокусирамо на индетификацију прилика за ближу и ранију интеграцију у областима од заједничког интереса и пре уласка у чланство", оценио је Вархеји.

Он је навео да ће ЕУ наставити да се током приступног процеса земља кандидата за чланство фокусира на владавину права, економски развој, фукционисање демократских институција,и реформу јавне администрације.

"Ово су питања која су у срцу трансформације друштва на целом Западном Балкану", указао је Вархеји.

"Надам се окончању дијалога Београда и Приштине до краја 2020."

Комесар за проширење је рекао да ће заједно са шефом дипломатије ЕУ Жосепом Борелом радити на окончању дијалога Београда и Приштине.

"Високи представник Борел је већ рекао да ће дијалог Београда и Приштине бити његов приоритет. Ја ћу понудити сву моју помоћ на том путу и надамо се оконачњу већ до краја следеће године", изјавио је Вархељи.

Поручио је да је важно да се нова власт на Косову формира брзо, јер јој предстоји "значајан посао", укључујући приоритетне области као што су економски развој и борба против корупције и организованог криминала.

"Очекујемо од нове косовске владе да ради и на наставку дијалога Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ, укључујући ту и укидање тарифа од 100 одсто на робу из Србије и БиХ", рекао је Вархељи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво