Вархељи: Важно да Србија убрза пут ЕУ реформи

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи најавио је да ће Србија до краја године отворити још једно поглавље у преговорима са Европском унијом. Србија је до сада отворила 17 и привремено затворила два поглавља.

"Срећан сам што могу да најавим да радимо на отварању још једног поглавља до краја године", изјавио је Вархељи.

Вархељи је, присуствујући округлом столу о евроинтеграцијама Западног Балкана, који се организује у Европском парламенту у Бриселу, подсетио да је Србија до сада отворила 17 и привремено затворила два поглавља.

Он је нагласио да је важно да Србија убрза пут ЕУ реформи.

"Наша очекивања од земље која преговара о чланству су висока. Србији су неопходни солидни и опипљиви резултати реформи у кључним областима као што су демократија, владавина права и слобода медија", оценио је Вархељи.

Додао је да је важно да се у Србији пред предстојеће парламентарне изборе спроведе, како је навео, "широка и усаглашена" изборна реформа.

"Интерпарламентарни дијалог који се тренутно води под покровитељством Европског парламента је круцијалан у том погледу", закључио је Вархељи.

Комесар за проширење је најавио и да ће Европска комисија почетком следеће године представити предлог нове методологије процеса проширења и приступања ЕУ.

Објаснио је да ће се тај предлог односити на "динамичнији процес" приступња Унији уместо тренутног отварања и затварања поглавља.

"Треба да се фокусирамо на индетификацију прилика за ближу и ранију интеграцију у областима од заједничког интереса и пре уласка у чланство", оценио је Вархеји.

Он је навео да ће ЕУ наставити да се током приступног процеса земља кандидата за чланство фокусира на владавину права, економски развој, фукционисање демократских институција,и реформу јавне администрације.

"Ово су питања која су у срцу трансформације друштва на целом Западном Балкану", указао је Вархеји.

"Надам се окончању дијалога Београда и Приштине до краја 2020."

Комесар за проширење је рекао да ће заједно са шефом дипломатије ЕУ Жосепом Борелом радити на окончању дијалога Београда и Приштине.

"Високи представник Борел је већ рекао да ће дијалог Београда и Приштине бити његов приоритет. Ја ћу понудити сву моју помоћ на том путу и надамо се оконачњу већ до краја следеће године", изјавио је Вархељи.

Поручио је да је важно да се нова власт на Косову формира брзо, јер јој предстоји "значајан посао", укључујући приоритетне области као што су економски развој и борба против корупције и организованог криминала.

"Очекујемо од нове косовске владе да ради и на наставку дијалога Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ, укључујући ту и укидање тарифа од 100 одсто на робу из Србије и БиХ", рекао је Вархељи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 03. дец 2019, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

"...da ubrza put u EU..."

Svasta! Pa kome vi to pricate gospodine?