Дилеме Демократске странке

Излазак на изборе или бојкот? Останак у Савезу за Србију или уједињење са странкама које воде некадашњи високи функционери ДС? Распуштање тек изабраних одбора или блокада централе партије? Све су то теме које се тренутно налазе пред Демократском странком. Каква је садашњост, а каква будућност ДС-а?

Омладина и председник Демократске странке договорили су се да се поново састану у среду. То је епилог синоћњег сусрета, до којег је дошло након што су у суботу распуштени београдски одбор, неколико општинских одбора и подмладак странке, а омладина, потом, блокирала централу ДС-а.

Оно што се догодило за викенд, кажу политиколози, само је кулминација онога што се догађало током претходних неколико месеци.

"Први разлог за једну врсту раздора међу њима је било чланство у Савезу за Србију, други је био проглашење бојкота. Иако, кад бисмо погледали резултате гласања Главног одбора који је, у ствари, доносио одлуку пре свега о бојкоту избора, делује да раздор не постоји. Велика већина ГО ДС-a јесте била за бојкот и они су прогласили бојкот, али је део функционера очигледно претходних неколико месеци покушавао да заступа неке другачије ставове", оцењује политиколог Бобан Стојановић.

"Извесно је да је чврст став Лутовца и руководства за бојкот, али извесно и један део људи, а међу њима и омладина, верује да се може други пут изабрати - да ли да се иде на изборе или да се сачека и да простора да се промени одлука - треба још времена да закључимо", каже Бојан Клачар, извршни директор ЦЕСИД-а.

Омладина има подршку појединих функционера 

Омладину ДС-а у њеној побуни против, како су рекли, наметнутих одлука, подржали су неки функционери странке. Бранислав Лечић напустио је седницу Главног одбора. Балша Божовић и Радослав Милојичић Кена изјавили су да су распуштањем кажњени они који не мисле исто као председник странке.

"Један део функционера ДС-а, ту пре свега мислим на актуелне или бивше посланике, попут Наташе Вучковић, Шутановца, Милојичића, Балше, Весне Марјановић итд. Очигледно да су они ти који се противе одређеним одлукама ДС-a и сада, можда се управо треба запитати да ли је то било планирано и да ли се баш чекао на пример избор Демократске омладине која је очигледно на њиховој страни, па да се сада нпр. подигне тај неки унутрашњи глас који се противи одлукама ДС-a.

И сада негде када размишљам - можда те две чињенице и могу да се повежу и да у ствари тај део посланика који је очигледно против бојкота, а добрим делом и портив чланства у Савезу за Србију, покушава да се наметне и да покаже кроз омладину странке да има подршку у странци", сматра Стојановић.

Какав је однос према другим чланицама Савеза за Србију? Једно од образложења оних који су напустили седницу Главног одбора у суботу било је и питање позиције ДС-а у том савезу.

Милојичић је чак навео да јака Демократска странка не одговара владајућој СНС, али ни Драгану Ђиласу и оптужио је Савез за Србију да је, због Двери, антиевропски оријентисан и оценио да га зато треба напустити.

"ДС не само да има проблем са рејтингом, она има проблем са сопственом позицијом у Савезу за Србију, јер се ради о странци која у јавности има врло изражен имиџ, али у самом Савезу са Србију ДС није најснажнији конституент. Најснажнији фактор јесте Ђилас, али ако погледамо медијску видљивост и питање одлучивања, чини се да су у самом Савезу за Србију снажније и Двери и Народна странка Вука Јеремића", каже Клачар.

Ситуација није једноставна

Владимир Пејић, директор агенције за истраживање јавног мњења "Фактор плус", каже да ситуацију не треба посматрати поједностављено и да то није "баналан сукоб" две стране.

"Чињеница је да је разлика у концепту и улози ДС-а у политичком животу Србије, шта прихватају, односно шта не прихватају. Имамо ту одмах и контраоптужбе једни да оптуже друге да њима управља Драган Ђилас, ови други оптужују да њима управља Вучић, чини се да се сада пуца из тешког наоружања и да док не дође до потпуног расплета и победе једне од тих страна - то се смирити неће", сматра Пејић.

"Да ли постоји неки спољни фактор који утиче на то, једна струја каже да Вучић руши ДС, друга да Ђилас руши. Ја иксрено не верујем ни да је једно, ни друго, већ одређени људи покушавају, који се очигледно не слажу са одлукама ДС-а, сада да представе то у јавности као да је ДС подељена. А опет се враћамо на то, делује да није, делује да макар тренутно Лутовац има подршку и ГО и свих осталих структура осим, сада видимо Демократске омладине, која је изабрана пре само седам дана", каже Стојановић.

У међувремену, пре десетак дана у Београду је потписана Декларација за европску Србију.

Скупу који је иницирала организација "Србија 21" присуствовали су, осим члнаовна неких невладиних органиизација попут Фонда за отвореног друство и Цесида, и неки чланови Тадићеве и странке Сергеја Трифуновића, али и људи кији су годинама симбол Демократске странке као што су Гордана Чомић и Наташа Вучковић. Како тумачити њихово присуство?

"Ја сам сигуран да је на ту конференцију позван Лутовац, да би он отишао и као председник ДС-а и то потписао; међутим, делује ми да он није позван. Нисам сигуран, али сумњам да није позван, и да су циљано позвани управо посланици које сам поменуо како би се показало да су они за европску Србију, а да су сви остали негде одустали од тог пута, а из изјава Лутовца то се нигде није могло видети до сада", оцењује Стојановић.

"То можемо да читамо као реакцију једног дела незадовљних људи који су лојални и који хоће да поштују одлуке руководства странке, али верују да један део борбе против Александра Вучића може да буде и враћање на вредности, враћање на идеологију. Мислим да је цела идеја била да се поново отвори тематско размишљање о политици, а не само поларизујуће идеје за и против, него окупљање око идеје која је неупитна за свевладајуће странке од 2000. до данас", каже Бојан Клачар.

Најављено уједињење ДС-а неизвесно

С друге стране, иако најављена интеграција ДС-а са СДС-ом Бориса Тадића и Заједно за Србију Небојше Зеленовића још се није десила, а кад ће не знамо.

"То је сада питање три лидера; Лутовац, Тадић и Зеленовић најавили су уједињење, тај процес сад дуго траје и изгледа као да постоје нека ограничења поводом тога. То бих тумачио пре свега као можда покушај СДС-а Бориса Тадића да опет одвуче ДС или из Савеза за Србију или из одлуке о бојкоту и мислим да је то кључни камен спотицања", каже Стојановић.

"Не бих ја то поједноставио да је у питању сукоб Тадић - Ђилас, мислим да су ту у питању и људи и теме", каже Владимир Пејић.

"ДС је толико девастирана, да ово не може да јој нанесе неку штету, на жалост, јер већ је у јако великом проблему. Међутим, ДС је потребна Србији, потребна је проевропска странка и она ће постојати или као до сада или у неком савезу или као потпуно нова странка", сматра Пејић.

Ако је на питање о будућности ДС-а тешко одговорити, да ли је лакше питање шта ће бити у среду? Да ли ће представници омладине и председник странке наћи заједничко решење?

"Могуће је да ће доћи до неке врсте компромиса између омладине и Лутовца, питање је да ли је могуће и дела руководства и дела бивших руководстава чији су одбори распуштени. Врло је незгодна ситуација за све у ДС, јер бојкот или избори - врло је то близу и нико неће у отворен сукоб, јер све може да их кошта и појединачно, а и целу странку", оцењује Клачар.

Тога су највише свесни функционери са најдужим стажом. Најстарији од њих незванично нам је рекао да му је ово једна од најтежих ситуација за протекле три деценије и да ДС-у треба мир, али и да га не треба тражити пред камерама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво