РИК о мерама за унапређење изборног процеса

Републичка изборна комисија je донела Закључак о мерама које ће предузети на унапређења изборног процеса.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић подсетио је да је у циљу унапређења изборног процеса одржано више округлих столова широм Србије, где је стручна јавност активно учествовала, а што је резултирало усвојеним Закључком.

Планиране мере, између осталог, предвиђају да домаћи и страни посматрачи могу да прате рад органа за спровођење изборног поступка, од примопредаје изборног материјала, до утврђивања резултата гласања.

Такође, овим Закључком предвиђено је и скенирање записника бирачког одбора, као и право бирача да од РИК-а захтева информацију о томе да ли је у изводу из бирачког списка евидентиран да је гласао или не.

Током седнице донета је и Одлука о организацији и спровођењу обуке за око 500 инструктора за рад у сталном саставу бирачких одбора, као и Одлука о именовању чланова Радног тела РИК за обуке.

Циљ обука инструктора је да се кроз теоријско и практично обучавање унапреди ниво знања и вештина неопходних за рад у бирачком одбору, чиме ће се подићи квалитет рада организација за спровођење избора.

Секретар РИК-а Срђан Смиљанић нагласио је да обука почиње 9. децембра и да су план, програм, као и потребни приручници комплетирани.

РИК је донео Одлуку о утврђивању годишњег плана јавних набавки за 2019. годину, као и одлуке о покретању поступака јавних набавки ради обезбеђивања материјално-техничких средстава неопходних за квалитетно организовање изборног процеса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво