РИК о мерама за унапређење изборног процеса

Републичка изборна комисија je донела Закључак о мерама које ће предузети на унапређења изборног процеса.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић подсетио је да је у циљу унапређења изборног процеса одржано више округлих столова широм Србије, где је стручна јавност активно учествовала, а што је резултирало усвојеним Закључком.

Планиране мере, између осталог, предвиђају да домаћи и страни посматрачи могу да прате рад органа за спровођење изборног поступка, од примопредаје изборног материјала, до утврђивања резултата гласања.

Такође, овим Закључком предвиђено је и скенирање записника бирачког одбора, као и право бирача да од РИК-а захтева информацију о томе да ли је у изводу из бирачког списка евидентиран да је гласао или не.

Током седнице донета је и Одлука о организацији и спровођењу обуке за око 500 инструктора за рад у сталном саставу бирачких одбора, као и Одлука о именовању чланова Радног тела РИК за обуке.

Циљ обука инструктора је да се кроз теоријско и практично обучавање унапреди ниво знања и вештина неопходних за рад у бирачком одбору, чиме ће се подићи квалитет рада организација за спровођење избора.

Секретар РИК-а Срђан Смиљанић нагласио је да обука почиње 9. децембра и да су план, програм, као и потребни приручници комплетирани.

РИК је донео Одлуку о утврђивању годишњег плана јавних набавки за 2019. годину, као и одлуке о покретању поступака јавних набавки ради обезбеђивања материјално-техничких средстава неопходних за квалитетно организовање изборног процеса.

број коментара 0 Пошаљи коментар