Вебер: Србија велики пријатељ, учинићемо све за њену ЕУ перспективу

Председник Србије Александар Вучић састао се са шефом посланичког клуба ЕПП Манфредом Вебером и известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком. Након састанка је поручио да Србија жели да отвори нова поглавља, али и да је потребно да се разјасни како чланице ЕУ виде будућност Западног Балкана. Вебер наводи да ће учинити све што могу да би Србији додали "једну кредибилну европску перспективу".

Лидер Европске народне партије (ЕПП) Манфред Вебер је рекао да они желе европску перспективу за Србију.

"Моја и наша порука је да је Србија велики пријатељ и учинићемо све што можемо да Србији додамо једну кредибилну европску перспективу", поручио је Вебер.

Додаје да је за ЕПП европска перспектива јасна и очигледна. То је, каже, сигнал не само за Србију, као најважнију земљу региона, већ и за цео регион.

Вебер је истакао да ЕПП сматра да је последња одлука Европског савета да се блокира почетак преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом била велика историјска грешка, која наноси штету процесу проширења, региону и самој Унији.

Наводи и да ЕУ мора да уради свој "домаћи", јер се и сама суочава са одређеним изазовима, демократским процедурама.

Вебер је, на питање када очекује да Србија затвори преговарачка поглавља са ЕУ и за колико поглавља је стварно спремна да буду отворена, рекао да види јасну спремност код колега у Београду, као и код председника Вучића, да Србија постане члан ЕУ.

На питање да ли ће се током посете Београду састати са представницима опозиције, Вебер је рекао: "Имаћу састанак са свим политичника снагама у Србији и, ако будем имао прилику, ја ћу то урадити", рекао је лидер ЕПП.

Вучић је рекао да "поздравља сваки сусрет" са представницима опозиције. Сигуран сам да ће много мудрих идеја о решењу косовских проблема господин Вебер и господи Билчик моћи да чују, рекао је председник. 

Вучић: Настављамо свој европски пут 

Председник Вучић је рекао да је за њега важно да Србија наставља свој европски пут.

Истакао је да Србија има много проблема у достизању компромисног решења за Косово и Метохију. Не знамо како ће ствари тећи у будућности, али смо увек спремни да истражујемо, поручио је Вучић.

На састанку је било речи и о стању људских права, демократији, медијским слободама.

"Говорио сам и износио ставове, које иначе износим у домаћој јавности. Сви заједно морамо да направимо најбољи могући амбијент за изборе у Србији, да буду бољи од 2012, када смо ми имали само један медиј на који смо ми као опозиција могли да излазимо. Данас је ситуација другачија, али може бити боља", рекао је Вучић.

Уверен је да ће увек побеђивати рад, труд, резултати рада, "а не колико ће се ко појављивати на телевизији или у новинама".

Захвалио се Билчику што је за кратко време по други пут у Србији, а за Вебера је рекао да је велики пријатељ целог региона у који је данас стигао.

"Хоћу да искористим прилику да се у име Србије и као неко ко припада блоку ЕПП захвалим за његов изванредан допринос и на нашем успеху у целој Европи, али и што је био посвећен напретку европске идеје, али и региона Западног Балкана. Хвала на вредном, марљивом раду и посвећености и што без вас и ваше подршке Европска комисија не би могла бити изабрана, што говори о вашој величини", нагласио је Вучић.

На питање новинара Н1 да ли је видео документ који је објавио Бирн, а у којем се наводно види да је отац министра Стефановића путовао у Ријад као правни саветник предузећа ГИМ, каже да није, али да ће погледати и прокоментарисати током сутрашње посете Сочију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се