Штедњом против кризе

Премијер Мирко Цветковић истиче да је циљ Владе да се тешкоће изазване светском економском кризом у Србији расподеле на социјално праведан начин. Председник Борис Тадић изјавио да сви морају показати одговорност, како би се очувала стабилност. Кључни приоритет и највећи изазов прикупљање домаће штедње, каже гувернер НБС Радован Јелашић. Синдикат правосуђа затражио оставку Љајића.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће се Влада у борби са економском кризом руководити принципима јединствености, солидарности и континуитета.

Цветковић је, на састанку представника Владе Србије са послодавцима и синдикатима, објаснио да принцип јединствености подразумева учешће свих друштвених актера у налажењу и примени решења у борби против кризе. "Штедња на свим нивоима", најавио премијер.

Цветковић је истакао да ће у условима економске кризе влада настојати да најрањивији део становништа "прође што лакше", имајући у виду да они који имају више могу више да поднесу.

Премијер је навео да ће Влада водити рачуна и да се очува што више продуктивних радних места, као и да на крају ове године укупан број запослених не буде мањи него што је сада.

Мере за борбу против кризе

У склопу мера за борбу против економске кризе, Влада је предвидела и низ подстицајних мера са циљем да у овој години обезбеди привредни раст од три до 3,5 одсто бруто домаћег производа.

Преко Фонда за развој, навео је премијер, обезбеђено је 200 милиона евра, затим 250 милиона евра од Европске инвестиционе банке за мала и средња предузећа, као и пола милијарде евра које ће преко Народне банке Србије обезбедити обртна средства финансијском сектору.

Цветковић је истакао да је један од основних проблема Србије спољнотрговински дефицит, тако да ће највећи део подстицајних средстава бити усмерен за помоћ извозницима и подршку домаћој прозводњи.

У оквиру мера, Влада ће настојати да штеди на свим нивоима - путовањима, трошковима репрезентације, платама у управним одборима и јавним предузећима, коришћењу службених аутомобила.

Премијер је објаснио да је данашњи скуп наставак консултација у којима учествују различити друштвени актери, на којима први пут заједно учествују представници синдиката, финансијског сектора, привреде.

На састанку су Владу представљали Цветковић и вицепремијери Млађан Динкић и Божидар Ђелић и министака финансија Диана Драгутиновић, а у разговорима са синдикатима и послодавцима учествовали су и председник Србије Борис Тадић и гувернер НБС Радован Јелашић.

Тадић позвао на одговорност

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да сви друштвени актери у условима светске економске кризе морају показати одговорност и свест о дубини проблема, како би се избегла опасност од наношења трајније штете српској економији.

"Ако би се као реакција на кризу догодило да Србија буде дестабилизована, потрошићемо нанредне године на поновну стабилизацију наше земље, а не на развој", рекао је Тадић.

Према Тадићевим речима, против кризе се не може борити само једногодишњим планом, већ ће бити неопходно да се успоставе својеврсне "контролне тачке" током године, како би се тренутно и правовремено реаговало на економска кретања.

"Година 2009. је, нажалост, година коју не можемо да посветимо развоју, ово је година када ћемо сву снагу морати да уложимо у одржање постојећег система. Од одлучујуће важности је правовремена реакција и исказана одговорност, јер у 2009. години морамо сачувати капацитет наше привреде за време које ће карактерисати бржи друштвени раст", рекао је Тадић.

У ишчекивању проласка кризе, у Србији се, према Тадићевим речима, мора окончати реформа државе, реструктирање приивреде, успоставити ефикасна комуникација међу институцијама и осигурати социјални дијалог.

Јелашић: Кључни приоритет прикупљање штедње

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић изјавио је да ће у 2009. години кључни приоритет и највећи изазов бити прикупљање домаће штедње.

Поред добијања камате за нову штедњу, "прикупљањем штедње ће се помоћи комшији да купи нови стан, али и предузећу да купи нову машину", поручио је Јелашић на скупу о економској кризи.

Други велики изазов за Владу, али и за привреду, биће да се достигне раст од 3,5 одсто бруто домаћег производа, рекао је гувернег и навео да се већ сада ради на мерама које ће бити предузете у случају да раст буде испод очекивања.

Јелашић је указао и на значај одржавања ценовне стабилности, о чему ће, колико је то могуће, водити рачуна НБС.

Обезбеђивање кредитних линија банака привреди, такође ће бити приоритет НБС, а то је могуће кроз стварање услова за што јефтиније задуживање у иностранству и укидање обавезних резерви на задуживање.

Динкић: Штрајкови контрапродуктивни

Потпредседник Владе Србије и министар економије Млађан Динкић изјавио је да би штрајкови радника у условома економске кризе били контрапродуктивни и да би довели, не до побољшања положаја запослених, већ до губитка постојећих радних места.

"Да би Србија избегла удар кризе неопходан је широки друштвени конензус о свим мерама о којима будемо дискутовали и које будемо договорили", рекао је Динкић.

Динкић је истакао да у овом тренутку нема простора, односно финансијских могућности, за остварење свих социјалних мера на којима инсистирају синдикати.

Министар економије је нагласио да је ова економска криза вероватно најтежа у историји човечанства и додао да је данашњи састанак први у низу, пошто јавност није довољно свесна дубине кризе.

Криза ће зауставити "добру серију резултата" коју је Србија имала у протеклих пет година са растом од шест до седам одсто бруто домаћег производа, што је остваривано углавном захваљујући кредитирању привреде, указао је Динкић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво