Посланици о такси за јавни сервис

Посланици су наставили расправу о сету пореских закона којима се предвиђа растерећење привреде и смањење пореског оптерећења рада. То би требало да допринесе даљем расту привреде и отварању нових радних места. Такође, говорили су о такси за јавни медијски сервис.

Обједињеном расправом посланици су расправљали и о Предлогу закона којим се уређује начин наплате таксе за јавни сервис. Опозиција критикује повећање таксе.

"У ситуацији када се људи који су запослени боре за сваки динар, да не говоримо о пензионреима који запомажу и те како за финансијском помоћи која им је добро дошла, 250 динара није ни мали износ", каже Милорад Мирчић из СРС-а.

"Мислимо да, без обзира што јесте мало повећање и што можда неће много оптеретити буџет грађана, једноставно није оправдано", навела је Татјана Мацура из СМС-а.

Посланици владајуће већине кажу да у јавне сервисе мора да се улаже да би они били квалитетни. Ипак, за јавне сервисе за наредну годину буџетом је планирано мање новца. Уместо четири милијарде динара – три милијарде 150 милиона.

"Самим тим што ће имати веће сопствене приходе и на основу ове таксе, а и на основу тога што ће морати на тржишту да се појаве у конкуренцији као и све медијске куће. Мислимо да за тај обим средстава треба да се смањује давање из буџета", рекла је Александра Томић из СНС-а. 

Посланици владајуће већине подржаће предложени закон. Указују да су квалитетан програм и његова доступност кључни фактори који оправдавају финансирање јавног сервиса.

"Ми морамо да будемо свесни да је издвајање за јавни сервис неопходност, инвестиције за будућност, сведоци смо да комерицијалне телевизије емитују често неприкладан садржај. Ова такса код нас је међу најнижима у Европи, мислим да само Албанија има нижу таксу за јавни сервис", каже Бранимир Јовановић из СДПС-а. 

"Свуда се плаћа такса за јавни сервис само је тренутно утврђивање те таксе, запрво методологија наплате, различита", наводи Стефана Миладиновић из СПС-а.

Предлог закона предвиђа да се такса за јавне медијске сервисе од 1. јануара плаћа 255, уместо 220 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи