Усвојен буџет Београда за 2020. годину

Скупштина града Београда усвојила је буџет за наредну годину који је, како је речено, највећи у историји Београда и, заједно са буџетима градских општина, износи око 143 милијарде динара. Највише новца биће издвојено за јавни превоз и нове аутобусе.

Није дуго трајала расправа о буџету за наредну годину. Само осам одборника било је против. Највећи буџет у историји Београда, заједно са општинским буџетима, износиће 143 милијарде динара, што је 9,6 одсто више него 2019. године.

Образлажући предлог, заменик градоначелника Горан Весић рекао је да је буџет развојни, инвестициони и у интересу Београђана.

Највише средстава планирано је за друмски и железнички саобраћај, 53,5 милијарди динара. У области предшколског образовања и васпитања планирано је око 18 милијарди динара, а за основно и средње 7,6 милијарди динара. За социјалну заштиту предвиђено је 4,9 милијарди динара, а за спорт и културу 5,77 милијарди динара.

"У тих 18 милијарди динара налази се изградња 17 нових вртића. У овом тренутку је Дирекција за грађевинско земљиште уговорила изградњу четири вртића, од тих 17 остатак је у процесу тендера, односно набавке", наводи Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Највеће приходе Град остварује од пореза на имовину и на зараде, али и од добити јавних предузећа.

Дефицит од 3,4 милијарде динара надокнађен је овогодишњим суфицитом од осам милијарди динара, што значи да дефицита суштински нема, наглашавају у владајућој већини.

Одборничка група "Грађански демократски форум – иницијатива жена Србије" сматра да је износ од 143 милијарде динара солидан за Београд, али да је проблем у расподели средстава за градске општине.

"Ако су основни критеријуми површина општине и број становника онда није јасно зашто Стари град, који је општина са површином од скоро 5,5 квадратних километара и негде по званичним подацима око 48.000 становника, а по најновијим око 70.000, има мање средства од Општине Врачар која нема пуна три квадратна километра и има отприлике исти број или нешто мање становника него Стари град", наводи Раде Вељановски.

На примедбу да је у буџету једна и по милијарда динара предвиђена за невладине организације, председник Скупштине града Никола Никодијевић одговорио је да се из тог фонда финансирају културна удружења, штампање литерарних часописа и да је трошење тог новца транспарентно.

Одборници Савеза за Србију и овога пута нису били у сали. У изјави испред скупштинског здања Никола Јовановић, шеф Одборничке групе Савеза за Србију, приметио је да је више новца опредељено за гондолу и јарболе него за нове вртиће и аутобуску станицу.

"Ове године тврде рекорадни буџет за јавни превоз, 37 милијарди динара, од тога нула за метро", наводи Јовановић.

Весић наводи да је одлуком Владе метро проглашен за пројекат од националног значаја. Финансираће се из Републичког буџета, а корисник ће бити град Београд.

Од 1. јануара за друго дете родитељи ће добијати 20.000 динара, одлучили су градски одборници.

Данас је усвојено и више планских докумената и одлучено да се подигне споменик Диани Будисављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво