Посланичка питања, па расправа о амандманима на буџет за 2020.

Скупштина Србије наставила је рад расправом о амандманима на Предлог буџета за 2020. годину, а седница је почела постављањем посланичких питања.

Предлогом буџета су, иначе, предвиђени буџетски приходи од 1.314,5 милијарди динара и расходи од 1.334,7 милијарди динара, тако да ће дефицит износити 20,2 милијарде динара, односно 0,3 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Покрет за спас Србије - Нова Србија поставио је питање Министарству спољних послова и Министарству унутрашњих послова о одлуци Владе Србије да америчком грађанину Роналду Рејну Барклу додели српско држављанство.

"Има довољно разлога, макар за сумњу, поготово када се сетимо неких звучних имена који су у претходним годинама постали држављани, попут бившег премијера Румуније Виктора Понтеа, Мохамеда Дахлана...", рекао је Вукадиновић.

Вукадиновић је питао и о изјави Рагмија Мустафе, челника једне албанске демократске странке у Прешеву, који је рекао да ће захтевати да се поново актуелизује питање изјашњавања Албанаца у општинама Прешеву, Медвеђи и Бујановцу и да ће тражити реализацију резултата референдума из марта 1992. године о уједињењу са Косовом.

Он је питао шта ће предузети МУП и Влада Србије и председник Републике поводом најава и захтева за присаједињења дела територије Србије са Косовом.

Посланик СРС Александар Шешељ питао је премијерку Ану Брнабић и председника Србије Александра Вучића о афери "Крушик", јер, како каже, јавност није добила одговор како је могуће да "Крушик" продаје оружје приватној фирму по повлашћеним ценама.

"Нисмо добили одговор већ више од месец дана, та тема јесте присутна у јавности, а очигледно је да се из Владе Србије још увек том темом нико озбиљно не бави", рекао је Шешељ.

Посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић упутио је саучешће породицама настрадалих у земљотресу у Албанији.

Он је питао министра спољних послова да ли је у контакту са грађанима Србије који се тренутно налазе у Тирани, а председницу Владе Србије да ли је у контакту са албанским званичницима и да ли им је понуђена помоћ.

Посланик СНС-а Марко Атлагић питао је тужилаштво има ли кривичне одговорности Маринике Тепић и других из Савеза за Србију, као и ТВ Н1 који, како каже, свакодневно пласирају лажне вести око продаје оружја и колико то утиче на одбрамбену индустрију.

"Свакодневне лажи пласирају се у садејству са одређеним иностраним центрима моћи и све су агресивнији. Имају само један циљ - економску и одбрамбену дестабилизацију Србије и председника Александра Вучића", рекао је Атлагић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар