Мали: Стопа незапослености ускоро испод 10 одсто

Стопа незапослености у Србији ускоро ће бити испод 10 одсто, захваљујући великом броју страних и јавних инвестиција, али и подршци државе домаћим инвеститорима, изјавио је министар финансија Синиша Мали током расправе о амандманима на предлог буџета за 2020. годину. Додао је да је политика Владе усмерена ка смањењеу незапослености.

"Циљ је био да у што краћем периоду запослимо што више људи у Србији", казао је Мали и подсетио да је, према подацима Републичког завода за статистику, незапосленост са 25,9 одсто у 2013. години, када је сваки четврти грађанин био без посла, смањена на око 10 одсто.

Мали очекује да ће се врло брзо "ићи на једноцифрену стопу незапослености".

Навео је да је у протеклих неколико година отворено више од 400.000 или 500.000 нових радних места, што говори у прилог успешности политике Владе Србије, када је реч о подршци инвестицијама.

"Не постоји разлика између домаћих и страних инвеститора по питању подршке од стране државе", напоменуо је Мали.

Објашњава да је на почетку реформи више било радно интензивних пројеката, који су запошљавали више људи "у односу на вредност инвестиције", док се сада то мења и иде се ка капитално интензивним пројектима, у којима се у фабрике улаже по 50 или 60 милиона евра и оне после имају извоз од двеста-триста милиона евра, а запошљавају само 50 или 70 радника.

Мали истиче да је циљ да се привлаче и једне и друге инвестиције и подсетио да је Фајненшел тајмс прошле године рангирао Србију на место број један по привлачењу страних директних инвестиција по глави становника, пошто смо имали 107 пројекта вредних 5,8 милијарди долара.

"Ове године, у првих осам месеци, имамо 40 одсто више него прошле године. То све чини нашу стопу незапослености нижом и умањује наш јавни дуг. Такође, стопа незапослености међу младима се преполовила последњих година", навео је Мали.

"Пореско оптерећење плата као у земљама ЕУ"

Синиша Мали је изјавио да ће влада и у 2020. смањити пореско оптерећење нето зарада за  још један проценат и истакао да није тачно да је код нас то оптерећење превелико, пошто је на нивоу просека земаља ЕУ.

"Смањујемо порезе и доприносе на зараде из године у годину. Када је то било да се они смањују овом брзином, зато је за један одсто из године у годину", рекао је Мали током расправе о предлогу буџета за 2020. годину и истакао да то смањење подстиче развој привреде.

Напомиње, ипак, да се у свету нигде то не гледа као код нас, као на бруто и нето зараду, већ се то назива "клин" односно "tax wedge".

"У Србији је тренутно оптерећење на нето зараду 38,4 одсто, када се погледа бруто у односу нето, и ми смо ту на самом просеку 28 земаља чланица ЕУ, којима тај однос износи 38,2 одсто", нагласио је Мали.

Министар истиче да ти подаци показују да по том основу нисмо мање конкуретни "у односу на просек земаља чланица ЕУ".

"Ипак, наша је жеља да будемо још конкуретнији и да привучемо још више инвестиција. На пример, у Чешкој је оптерећење на нето зараду 41,4 одсто, у Немачкој 45,4 одсто, у Грчкој 36,9, Италији 40,9 одсто, Мађарској 45 одсто...", навео је он.

Мали је поручио да ће се наставити смањивање пореза и доприноса на зараде колико то фискални простор буде дозвољавао, као и да ће бити настављена улагања у развој инфраструктуре и повећање плата и пензија.

У парламенту је било речи и о докторату Синише Малог. Председница Одобра за финансије Александра Томић поручила је Синиши Малом да не треба да даје оставку због "политичке кампање".

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић сматра да иза одлуке о плагијату доктората Синише Малог стоји политика оличена у једном делу опозиције, наводећи да је реч о "стравичној" кампањи против министра финасија.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво