Мирослав Лајчак специјални изасланик ЕУ за Западни Балкан?

Европска унија интензивно тражи погодну личност за нову функцију специјалног изасланика за Западни Балкан, а најозбиљнији кандидат је шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, пишу "Вечерње новости".

Циљ ЕУ је, како наводи београдски дневник, да се тако пре свега ублажи утицај САД у региону.

Као добар познавалац прилика и искусни политичар који је већ обављао више важних функција на овим просторима, Лајчак, који српски говори готово без акцента, практично испуњава све услове.

Лист наводи, позивајући се на добро обавештене изворе, да је Лајчак почетком недеље у Бриселу, далеко од очију јавности, с тим у вези обавио веома важан двочасовни састанак са будућим шефом европске дипломатије Жозепом Борељом.

"САД имају два представника за Западни Балкан, а ми ниједног. Зато нам и иде овако", наводно је том приликом Борељу рекао резигнирани Лајчак, мислећи на спорост проширења и све веће удаљавање региона од ЕУ, каже извор Новости.

Лист пише да "кастинг" траје већ неко време, још откако је одређен састав нове Европске комисије, наводећи да се још размишља да ли ће специјални представник представљати само ЕК или целу ЕУ.

Из канцеларији шефа словачке дипломатије Мирослава Лајчака након медијских спекулација да је управо он најозбиљни кандидат за ту позицију поручују да би постављање специјалног изасланика ЕУ за Западни Балкан било пожељно и да би то би био позитиван сигнал земљама региона да је ЕУ и даље ангажована.

На питање Танјуга у вези с тим, из Лајчакове прес службе поручују да је, колико су они информисани, у ЕУ тренутно у току дискусија у вези са успостављањем једне такве функције.

"Верујемо да би успостављање позиције специјалног изасланика за Западни Балкан било пожељно. Тиме би се послао позитиван сигнал земљама Западног Балкана о континураном ангажману ЕУ, а помогло би и решавање неких од кључих политичких питања у региону. Колико схватамо, дискусија о успостављању једне такве функције се тренутно води у ЕУ", поручују за Танјуг.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи