Радомировић: Закон о заштити узбуњивача је ефикасан

Закон о заштити узбуњивача у Србији усвојен је 2014. године. Више од 30 особа које су указале на злоупотребу и корупцију добило је судску заштиту и остало на свом радном месту. Уредник Пиштаљке и председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић каже за РТС да се узбуњивач из "Крушика" Александар Обрадовић за сада није позвао на закон.

Коментаришући афере које се дешавају у Србији у последње време, Владимир Радомировић је рекао да су институције потиснуте и да нема реакције Тужилаштва које би требало да разреши све.

Закон о заштити узбуњивача усвојен је 2014. године. Председник УНС-а је истакао да је више од 30 узбуњивача добило судску заштиту.

"То показује да Закон јесте ефикасан и да штити права људи који указују на корупцију или неке друге злоупотребе", каже Радомировић.

Навео је да се узбуњивач из Крушика Александар Обрадовић обраћао порталу Пиштаљка анонимно.

Радомировић је позвао Виши суд у Београду да пусти на слободу Обрадовића, јер је важно да слободно комуницира и да се креће.

Додао је да се Обрадовић за сада није позвао на Закон о заштити узбуњивача.

"Мислимо да би позивање на Закон и њему помогло у овој борби", рекао је Радомировић.

Међусобно вређање новинара преко друштвених мрежа 

Осим што се представници власти и опозиције расправљају преко медија и друштвених мрежа, све чешће то раде и новинари. Радомировић је нагласио да је УНС неколико пута морао да реагује како би заштитили колеге од увреда.

"Мислимо да је то задатак удружења - да брани све колеге без обзира на то где раде, док поштују Кодекс новинара Србије, правовремено и објективно извештавају своје гледаоце и читаоце", изјавио је Радомировић.

Истакао је да се говором мржње у медијима баве регулаторна државна тела, која би, како каже, требало боље да раде.

Одржан је Регионални форум младих лидера у Новом Саду, где су у фокусу били млади који одлазе. Радомировић сматра да је решење да се млади више укључе у политички живот и да својим акцијама продрмају учмалу политичку ситуацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара