Вучић за Шпигл: Нисмо имали алтернативу, морали смо да изађемо у јавност

Председник Србије Александар Вучић каже да Србији "није лако" због избијања афере након што је објављен снимак руског обавештајца са српским потпуковником у пензији. Али коју алтернативу смо имали него да изађемо у јавност, упитао је Вучић.

Александар Вучић је изјавио да ни не размишља да одустане од путовања у Русију и од разговора са руским председником Владимиром Путином.

Вучић је у интервјуу немачком недељнику Шпигл тако одговорио на питање да ли одустаје од сусрета са руским председником, након објављивања информације "да је руски обавештајац шпијунирао српску војску", и додао да Србија жели да са Русијом продуби добре и пријатељске односе.

"Наравно да нам није лако оно што се управо десило. Али коју алтернативу смо имали него да изађемо у јавност. Морамо заштитити нашу земљу", рекао је председник.

Упитан да ли је било потребно, и поред упозорења из Брисела, потписати споразум са Евроазијском унијом, Вучић је рекао да Србија није постала чланица те уније, већ је само потписала привредни споразум и споразум о слободној трговини, како би сир, јогурт, коњак могла продавати у Русији.

"Чим, односно ако уопште, приступимо ЕУ, тај споразум ће постати беспредметан", указао је Вучић додајући да и председник Русије зна да је тај споразум временски ограничен.

"Они знају за шта се залажемо – код многих политичара из ЕУ, посебно популистичких, то је другачије. Они приликом доласка у Москву забораве на то одакле долазе. Ја у Москви стављам јасно до знања да смо пријатељи, али да Србија жели и поред тога у ЕУ", подвукао је Вучић.

На питање да ли, када се састаје са Путином или Медведевом, говори и о "запоседнутом" Криму или источној Украјини, Вучић је одговорио – "наравно да не".

"Ја долазим из једне веома мале земље и бавим се само нашим интересима. Ви Немци можете са њима о томе да причате. Када се састанем са канцеларком Ангелом Меркел, онда говоримо о томе да купите наше јабуке и крушке", објаснио је Вучић.

"Мали шенген" као Скандинавија за сиромашне

Александар Вучић је рекао да пројекат "мини-шенгена" спада у најбоље што се догодило у овом региону у последње три деценије.

"Нема ратова, нема убијања, већ уместо тога једну врсту Скандинавије за сиромашне. Можемо постати мотор раста за Европу", уверен је он.

Упитан да ли и Косово треба да буде део тог пројекта, Вучић је одговорио да у Приштини не знају шта желе.

"Вероватно будући премијер Аљбин Курти делује као да жели да се постави као вођа 'велике Албаније'. Косово себе схвата као државу, али ми то не видимо тако. Међутим, можемо да заједно радимо изврсне послове", рекао је председник Србије.

На констатацију да је Курти најавио заоштравање курса према Србији, и питање да ли га је упознао, Вучић је подсетио да је Курти његову малолену ћерку увредио и препоручио јој да тражи Албанца за будућег мужа.

"'Научи да се понашаш, будало', одговорио сам му. Оно што се питам јесте зашто је Запад 2008. признањем Косова отворио Пандорину кутију", рекао је Вучић.

Што се решења са Приштином тиче, Вучић је потврдио да су његови ставови "неоштри" јер жели да сачува могућност компромиса.

На крају интервјуа Вучић је, упитан шта значи његова изјава да жели са Петером Хандеком у Београду да прослави његову Нобелову награду, рекао:

"Хандке је фантастичан човек, који се бранио заједно са нама у веома тешкој фази у којој је била наша земља. Ми смо му од срца захвални. Пуно је учинио за Србију."

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво