Више поверења између Београда и Скопља него пре годину или две

Председник Александар Вучић изјавио је да Београд и Скопље имају веома добре односе, са више поверења него раније, без отворених питања, осим косовског, и уз унапређење економске сарадње.

"У политичким односима, осим различитих ставова у погледу независности Косова, немамо ниједно друго отворено питање. Желимо да градимо најближе пријатељске односе", рекао је Вучић после састанка са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским.

Вучић је додао да је са македонским председником имао искрен и отворен разговор о свим кључним питањима у билатерним односима две земље, регионалним иницијативама и кључним регионалним питањима.

"Београд и Скопље имају веома добре односе, чини ми се са више поверења него пре годну или две и ти односи ће ићи само у бољем смеру", рекао је Вучић.

Поручио је да Србија једина нема никакве захтеве према Северној Македонији.

"То је моја порука за Скопље, Северну Македонију и људе који живе у Северној Македонији –немамо никакве захтеве, ми смо једини који ништа не тражимо ни из прошлости, ни из садашњости, једино тражимо да добро радимо и сарађујемо и лепо живимо једни поред других у будућности", рекао је Вучић на конференцији са Стевом Пендаровским.

Рекао је да Србија само хоће да Северна Македонија прихвати пружену руку Србије и обрнуто, истичући да су односи две земље добри, а да верује да могу да буду много бољи.

Вучић је рекао да политички две земље немају никаквих отворених питања, осим у вези са признавањем независности Косова.

Македонци у Србији немају проблема

Оценио је и да припадници македонске националне мањине у Србији намају проблема, те да је Србија срећна што их има, а додао је и да је уверен да 36.000 Срба који живе у Северној Македонији једнако воле ту земљу и Србију.

Каже да је данас предао заједничко писмо, које су потписали он и премијерка Ана Брнабић, у којем говоре о изградњи српског културног центра у Скопљу, те македонског у Београду.

Вучић је истакао да је поносан на Новосадску и Охридску иницијативу, истичући да је она будућност региона и паметан избор за опстанак и останак на огњиштима.

"Верујем да ћемо то наставити и у Драчу са Едијем Рамом", рекао је Вучић.

Истакао је да та иницијатива, у јавности позната као "мали шенген", добра за регион јер у условима кад се не зна куда иде Европа, а обе земље су на европском путу, важно да се понуди нешто што, како истиче, није алтернатива, јер није за поређење, већ обавеза да државе испуне оно што саме могу да ураде.

"Сигуран сам да ће та иницијатива донети бољитак и боље односе", рекао је Вучић и захвалио Пендаровском на доприносу бољим односима Београда и Скопља.

Додао је да економска сарадња две земље напредује и да се очекује да ове године трговинска размена буде близу једне милијарде, што би, каже, била важна психолошка граница да је заједнички много урађено. Како је рекао, увек је срж и суштина у економским односима, те изнео податаке да је 2018. године размена износила 857,8 милиона евра, а да је у девет месеци ове године забележено повећање од 7,6 одсто.

"Нећемо више да се играју са нама као луткама у позоришту"

Вучић је истакао да не жели да се ЕУ према земљама региона даље понаша као са луткама на концу и најавио да од њега неће чути ништа лоше о другима у региону, већ само да су сви "дивне комшије и дивни људи".

Вучић је, на питање македонског новинара шта француски "нон-пејпер" може да значи за Србију и Скопље, рекао да све земље чекају да постану чланице ЕУ и да то није спорно, али да они у Бриселу не знајуу шта ће тачно са нама.

"Ко год рекао нешто другачије би вас лагао. Говорио сам Зорану Заеву у Новом Саду да неће бити отварање приступних преговора, а он ме је уверавао да су му обећали и видело се шта је било", подсетио је он.

Рекао је да ће приступни преговори са Северном Македонијом, пре свега због Преспанског споразума, отворити преговоре у марту или мају у Загребу, али да се после поставља питање шта после тога.

"Питао сам Стеву, Зорана, Едија (Раму), шта онда. Шта ће Србија, Црна Гора, Босна иХерцеговина, шта и они после тога. Имаћете 15 дана да се хвалите на телевизији да су отворени преговори. Али шта онда", упитао је он.

План за то после није виђен, како је рекао, и додао да је лепо што се ЕУ бави собом, свим својим методологијама, технологијама и осталим, као и да је због тога посено срећан када може да се похвали високим стопама раста.

Макрон није дао гранције 

Пендаровски је указао да је нова методологија је у иницијалној фази.

Подсетио је да је Француска свој предлог предала чланицама 19.новембра и да је о томе расправљано на Савету за опште послове.

"Моја је процена је да се ради о компликованом процесу који ће потрајати", рекао је он.

Пендаровски је указао да француски прдседник Емануел Макрон жели да се нова методологија усвоји до јануара, али му је у разговору додао да неће бити касније од марта.

Исто тако каже да му Макрон није дао никакве гаранције о отварању приступних преговора.

Подсетио је да све чланице имају глас у одлучивању и да остаје да се види када ће бити усвојена нова методологија.

Истиче да је добро што се наглашава да се не предвиђа замена чланства за државе Западног Балкана неком алтернативном.

"То је кључна порука мог разговора са Макроном. Раније су имали идеју о неком алтернативном чланству. Било је различитих спекулација на ту тему. Сам Макрон је у пар наврата говорио о томе. То је друга институционална категорија. Може бити само пуноправно чланство", истакао је он.

Додао је да пут у ЕУ не искључе регионалне иницијативе, које треба да постоје, јер без регионалног повезивања нема ни чланства у Унији.

На питање када се може очекивати отварање Културно информативних центара две земље, Вучић је казао да је Београд спреман да у то одмах крене и уложи велики новац.

Пендаровски: Добро би било да у "малом шенгену" буду сви

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски сматра да иницијатива позната као "мали шенген" треба да укључи и друге са Западног Балкана, међу њима и Косово.

Упитан да ли види Косово у том "малом шенгену", он каже да та иницијатива тренутно има структурну слабост.

"Не укључује свих шест држава и кад кажем држава не мислим да се мешам у односе Београда и Приштине, али мислим да треба да се нађе неко решење да у иницијативу уђе и БиХ и други. Само ћемо тако имати бенефите, без прејудицирања статусног питања Косова. Како ће одлучити Београд и Приштина то је њихова ствар", казао је он.

Како каже, апеловао је на све да се прикључе тој иницијативи.

Ко не разуме "мали Шенген" не разуме политику

Вучић је поручио да онај ко не разуме економску иницијативу за формирање "малог Шенгена" не само да не разуме политику, него ни то како треба да изгледа будућност његове деце.

Вучић је рекао да је пратио изјаве свих у региону и да зна ко ову иницијативу подржава а ко, како је рекао, није нарочито срећан.

Иницијатива о формирању "малог Шенгена" између Србије, Северне Македоније и Албаније је, истиче, важна за све наше грађане.

"што се тиче свих притисака, као што постоје разне будале овде које говоре да тиме креирам Велику Албанију... Видели сте да је под изузетним притисцима Еди Рама у Тирани који говоре да формира Велику Србију заједно са мном... шта ћете, будала има свуда", рекао је Вучић.

Једино што је овом иницијативом понуђено, каже, јесте да се разуме да постојимо једни поред других и да греба да покажемо поштовање једних према другима.

Каже да му је белгијска премијерка рекла у Паризу да је у Европи он познат као председник који на самосталан и независтан начин управља својом земљом.

"Ја сам рекао, драга пријатељице, веома сам поносан на то што сте рекли, надам се да ће се тај глас и даље чути", навео је Вучић.

Поновио је да постоји отвореност за учешће свих из региона у иницијативи, Приштине без статусног питања, Сарајева, Подговрице.

"Онај ко не буде улазио сада, за три, пет година, видећете, тражиће да уђу јер ћемо ми да имамо огромну корист", истакао је Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи