Науру повукао признање Косова

Република Науру je 17. држава која је повукла признање једнострано проглашене независности такозваног Косова, објављено је на сајту Министарства спољних послова Србије.

Наведено је да је шефу српске дипломатије Ивици Дачићу заменик министра спољних послова Науруа уручио примерак ноте која је упућена амбасади Србије у Аустралији.

У ноти се каже да је Република Науру преиспитала своју одлуку о признању тзв. Косова, да је одлучила да повуче признање Косова као независне државе и да ће прекинути све дипломатске контакте које су до сада имали са Косовом.

"Закључили су да је одлука била преурањена и да је противречила принципима Резолуције 1244 Савета безбедности УН. То је за нас од великог значаја јер је то још једна, 17. земља, која је повукла признање од укупно 193 чланице Уједињених нација", саопштило је Министарство. 

Дачић је подсетио да је прошле недеље рекао да је стање када је реч о земљама које су признале или нису признале Kосово било 94 према 94, плус пет земаља за које се не може тачно рећи какав је статус.

"Али углавном је реч о земљама које ми рачунамо да нису признале, а Kосово их рачуна да су их признали. Значи, ако сада имамо у виду ову ноту Науруа, тренутно стање је – 95 земаља не признаје Kосово, 93 земље признају Kосово и пет земаља је, да тако кажемо, у статусу уздржаних", навео је Дачић.

Додаје да ће наставити са активностима у складу са инструкцијама председника Вучића, у циљу заштите државних и националних интереса и заштите територијалног интегритета.

Претходно је Блиц објавио вест да је Науру повукао признање Косова.  

Науру је острвска држава у Микронезији, површине 21,3 квадратна километра. Налази се 43 километра јужно од екватора.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво