Кредити и за социјално угрожене

Многи банке доживљавају као сурове институције које интересује само профит. Међутим, да ли због мањка клијената или конкуренције, и банкари су почели са социјално одговорним пословањем по принципу "чини добро да би и теби било добро".

Да ли су банкари омекшали тврдећи да не могу сваком да одобре кредите или је конкуренција учинила своје, али сада су класични кредити доступни и социјално угроженим и рањивим категоријама.

Тржишна времена се мењају и банкари су почели да дају савете, а затим и да прате такве клијенте како би се њихов посао одржао.

"Наша група је урадила велики број оваквих пројекта и тренутно су ти кредити у току, да тако кажем. Током трајања кредита мери се и прати остваривање позитивног утицаја у друштвеној средини, тако да се очекују и добри резултати", истиче вођа тима Милена Рајковић.

Удружење "Атина" 16 година, то јест од када постоји, збрињава жртве породичног насиља.

Већ неколико година има и производњу и продавницу прехрамбених производа. После покретања посла уз помоћ донација, сада размишљају и о кредиту.

"Наравно да промишљамо различите ризике уласка у другачије пословне односе са банкама. Заједно са њима, унапредили смо неке аспекте пословања. Они нам нису само помогли финансијски, већ и да промислимо неке аспекте пословања и да будемо у ситуацији да размишљамо како ући у инвестициони циклус", каже Маја Савић из удружења "Атина".

Савети увек потребни

После добре идеје, остаје низ потеза почетничких фирми како би одржале стабилност и биле рентабилне.

Власници таквих фирми често греше и потребни су им савети.

"Имамо пример да су трошкови били неадекватно процењени па је финални производ коштао много више него што је могао да се прода на тржишту. Просто је био неконкурентан. Затим, производи су гурани кроз неке канале где није било клијената који су могли да их купе", каже Зпоран Ристић, директор за развој пословања Уникредит банке.

Рањиве категорије попут младих, старих, почетника, за сада могу да рачунају на инвестиционе кредите и кредите за обртна средства до 25.000 евра.

Рок отплате је до седам година а годишња камата од пет до седам одсто.

Осим добре идеје мора постојати бизнис план и контрола одрживости пословања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво