НАТО: Без Кфора на Косову нема безбедности

НАТО алијанса у промотивном видео-материјалу "Нато и Косово – Еволција Кфора" поручује да без Кфора на Косову нема безбедности, која је кључна за дијалог и постизање политичког решења.

Генерал-мајор Лоренцо Дадарио, коме је у уторак престао мандат на челу Кфора, у десетоминутном промотивном видео снимку који је објављен на званичном сајту Алијансе, а у којем се приказује мисија на Косову од 1999. године наводи да без безбедности нема дијалога, без дијалога нема политчког решења.

Како се наводи, Кфор, као оперативне мултунационалне трупе предвођене НАТО-ом, имају главну улогу у осигуравању безбедностии на Косову и Метохији у последњих 20 година.

У видео снимку се даље објашњава да је Косово дом различитих етничких група, укључујући косовске Албанце и Србе, који говоре различитим језицима и припадају различитој вери.

У видео снимку се даље подсећа на дешавања из 1998. године када је, како се наводи, отворен конфликт између српске војске и полиције и снага косовских албанаца који је резултирао хиљадама страдалих.

"Косовски конфликт није дошао изненада. Узрок је репресивна политика коју је спроводио Милошевићев режим против косовских Албанаца. То је довело до ужасног кршења људских права на Косову", речи су заменика помоћника генералног секретара НАТО-а Џонатана Париша.

Даље се наводи да је Милошевићева политика довела до расељавања стотина хиљада косовских Албанаца, па је НАТО 1999. године покренуо ваздушну кампању како би зауставио ту, како кажу, "хуманитарну катастрофу", а по завршетку сукоба 50.000 војника предвођених НАТО-ом је распоређено по Косову.

"Видљиви ожиљци косовског конфлкта"

Лоренцо Дадарио, коме је у уторак престао мандат команданта Кфора, у видео-снимку тврди да је данас заустављено насиље, "ситуација много боља", али да још мора да се унапреди.

"Када погледам уназад, видим да сада постоје институције, постоји демократски живот", сматра Дадарио.

У снимку се констатује да су "ожиљци косовског конфлкта видљиви", али да припадници различитих етничких група често живе у мешовитим заједницама, да постоје и српске енклаве по Косову, а за пример је узета Грачаница, на прериферији Приштине.

У видеу се појављује и Србин Милорад Николић са поруком подршке даљем пристуству НАТО-а на КиМ.

Наводи се да је данас косовска полиција "путпуно функционална снага и први одговор на хитне ситуације" и да су преузели од Кфора да обезбеђују неке од светиња на Косову попут Патријаршије у Пећи, важног симбола српске православне цркве.

Наводи се и да постоје места у којима и даље има тензија, попут северног дела Митровице која је физички и етнички подељена – северни део припада Србима, а јужни Албанцима, те да је још постоје тензије, па се закључује да је потребно присуство Кфора као снаге која "непристрасно подржава мир".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво