Ружић: Нови прописи о референдуму су само усклађивање са Уставом

Устав је највиши правни акт и у њему пише да је референдумска одлука валидна ако гласа већина изашлих бирача, каже за РТС министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Јавна расправа о измењеним прописима о референдуму и народној иницијативи, према којима је референдум важећи без обзира на то колико грађана у њему учествује, почела је пре готово месец дана и завршава се сутра.

Поводом замерке у јавности да мања излазност и блажи критеријуми олакшавају евентуалну одлуку о коначном статусу Косова и Метохије, Бранко Ружић каже да нема потребе политизацијом такве теме.

Ради се редовном послу и реформи јавне управе, истакао је министар гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Указује да је Устав највиши правни акт и да у њему пише да је референдумска одлука валидна ако гласа већина изашлих бирача.

Ово је само усклађивање закона, који је донет 1994. године, са Уставом и нема интенција везаних за било коју политичку тему, нагласио је Ружић.

"Ради се о два демократска механизма који треба да се подастру грађанима, да га користе за месне самодоприносе, за одлуке о водоводу, канализацији", закључио је Ружић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво