Кубуровићева и Годфри: САД подржавају унапређење владавине права у Србији

Министарка правде Нела Кубуровић и нови амбасадор САД у Србији Ентони Годфри оценили су на састанку да је досадашња сарадња САД и Србије у области правосуђа била веома добра, као и да су САД, директно или кроз различите пројекте УСАИД-а, континуирано подржавале унапређење владавине права и спровођење реформе правосуђа у Србији.

Нела Кубуровић је нагласила да су резултати те подршке врло мерљиви и грађанима видљиви, као и да је то допринело да Србија буде корак испред појединих држава у региону и ЕУ, саопштило је Министарство правде.

Кубуровићева је истакла велику подршку експерата УСАИД-а пројекта "Владавина права" у изради нове Националне стратегије развоја правосуђа, као и приликом израде измена и допуна Закона о извршењу и обезбеђењу.

Амбасадор Годфри је рекао да САД подржавају евроинтеграције Србије, јер виде Србију као стуб стабилности у региону Западног Балкана и додао спремност његове земље да унапреди сарадњу са Србијом у области правосуђа.

Амбасадор САД је оценио да су постигнути конкретни резултати у Србији у борби против корупције, али да је перцепција јавности и даље да није урађено довољно на том плану, због чега фокус у наредном периоду треба да буде на примени закона.

Кубуровићева је рекла да је Србија 2018. године увела нови систем у раду тужилаштава и судова у борби против корупције и да је подршка САД била од великог значаја приликом обуке судија и тужилаца за рад у посебним антикоруптивним одељењима.

Иако се Србији замера недовољна посвећеност борби против корупције, министарка је истакла да су досадашњи резултати антикоруптивних одељења веома добри и врло мерљиви и да се у тим одељењима воде поступци против помоћника министара, директора јавних предузећа, судија и других.

Међутим, она је оценила да судови и тужилаштва нису довољно отворени према јавности и да недовољно транспарентно приказују те резултате.

Кубуровићева је истакла и да Министарство правде улаже велике напоре да судије и тужиоци имају што бољи законски оквир за ефикасно процесуирање корупције, али и адекватне услове за рад, те да никада није више улагано у правосудну инфраструктуру као претходних неколико година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи