Одаловић: Србији 39,5 одсто од продаје зграде амбасаде у Бону

Заједничка продаја бивше амбасаде СФРЈ у Бону окончана је успешно и Србији је, као једној од земаља наследница, припало 1,47 милиона евра, рекао је генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић.

"Зграда амбасаде, која је била знатно девастирана продата је за 3,72 милиона евра и тај новац је распоређен сукцесорима према квотама, по којима Србији припада 39,5 одсто, што је милион и 471 хиљада евра", рекао је Одаловић за Танјуг и додао да су та средстава уплаћена у буџет Републике Србије.

Како је навео, а имајући у виду да је немачка администрација прешла из Бона у Берлин, амбасада није коришћена 20 година, објекат је био девастиран, а по Споразуму о сукцесији Србија је морала да брине о њему.

Одаловић је прецизирао да је то трећа успешна заједничка продаја, што је обавеза из 2011. усвојена на седници Мешовитог комитета.

Последњих година је, како каже, пронађен успешан модел и механизам за успешно окончање продаје.

У међувремену је продата резиденција у Њујуорку која није коришћена од 1991. године и такође је била у лошем стању, као и објекат у Токију.

Одаловић је прецизирао да су остала још два објекта која су у поступку продаје, а то је зграда мисије СФРЈ у Њујорку и зграда амбасаде у Берну.

Цео поступак одвија се, иначе, преко међународне брокерске куће изабране на тендеру који су сукцесори раписали и то је модел који успешно функционише.

Зграда амбасаде у Немачкој налази се на обали Рајне и има 5.400 квадратних метара заједно са баштом. Саграђена је пре више од 40 година, али није коришћена последње две деценије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи