Вучић: За Србију од изузетне важности добри односи са Француском

Председник Србије Александар Вучић састао се са француским амбасадором Жан-Лујом Фалконијем, са којим је разговарао о билатералним односима, као и о будућности политике проширења Европске уније, након представљања француског предлога за измену методологије приступног процеса.

Александар Вучић је изразио захвалност председнику Макрону за гостопримство приликом прошлонедељне посете Паризу, као и на могућности да наставе разговор о јачању политичког дијалога и економске сарадње, вођен током званичне посете председника Француске Србији у јулу ове године.

Вучић је рекао да су за Србију од изузетне важности добри односи са Француском, с обзиром на њен углед и утицај у свету, наводи Служба за сарадњу с медијима.

Председник Вучић је, такође, захвалио амбасадору Фалконију на иницијативи да појасни француску идеју о реформисању процеса приступања Европској унији, с обзиром на то да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет наше земље.

"Верујемо председнику Макрону и његовим политичким проценама, али нам је у исто време важно да добијемо јасан одговор шта ће бити са европским интеграцијама Србије и на шта можемо да рачунамо кад испунимо одређене критеријуме", рекао је Вучић.

Амбасадор Фалкони је рекао да је предлог председника Макрона свеобухватан са циљем да доведе Европску унију у стање да добро функционише уз више земаља чланица, јер је позиција Француске јасна - циљ приступног процеса је пуноправно чланство за кандидате који спроведу све неопходне реформе.

Он је истакао да, када је реч о Србији, без обзира на евентуалну измену методологије, мора бити узет у обзир досадашњи напредак на европском путу. Такође је нагласио да француски предлог мора да сачека нову Европску комисију, јер, да би заживео, неопходно је да буде усаглашен са земљама чланицама и европским институцијама.

Двојица саговорника разговарали су и о реализацији конкретних заједничких пројеката, посебно у области инфраструктуре.

На Инстаграм налогу "buducnost srbijeav" објављена је фотографија њиховог сусрета на Андрићевом венцу.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. нов 2019, 08:36) - Dijana [нерегистровани]

Saradnja

Nastavicemo da gajimo uspesnu saradnju i dobre odnose sa Francuskom.

(среда, 20. нов 2019, 22:08) - Mila [нерегистровани]

Odnosi sa Francuskom

U poslednje vreme vidi se napredak kada su u pitanju odnosi sa Francuskom. Nadam se da ce nam to znaciti u procesu pristupanje EU.

(среда, 20. нов 2019, 19:55) - Nina [нерегистровани]

Nina

Nadam se da za Srbiju i dalje ima mesta u EU. Bez obzira na sve promene koje se dešavaju unutar ove zajednice, mi smo reformisali svoj sistem, to niko ne može da porekne, a podrška jakih zemalja poput Francuske nam je dodatni podstrek za razvoj.

(среда, 20. нов 2019, 18:30) - avanturista [нерегистровани]

komentar

Francuska razume i sa ogromnom podrškom potvrđuje da je prijatelj i saveznik Srbije po pitanju evropskih integracija i uređenosti države.

(среда, 20. нов 2019, 18:08) - Miki [нерегистровани]

vvvvv

Francuska je jedna od vodećih sila kako u Evropi, tako i u svetu, njena podrška na putu evrointegracija je od velikog značaja za Srbiju!

(среда, 20. нов 2019, 16:19) - nikola [нерегистровани]

Надамо се

Надамо се да ће Француска подржати Србију на њеном путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

(среда, 20. нов 2019, 15:34) - anonymous [нерегистровани]

Razgovor

Srbija i Francuska imaju dobru ekonomsku i i politicku saradnju.

(среда, 20. нов 2019, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

pomoc

Nadam se jacoj podrsci Francuske

(среда, 20. нов 2019, 14:11) - Dalibor [нерегистровани]

kom

Sa Francuskom treba gajiti najbolje moguće odnose jer ona preuzima vodeću ulogu u EU.

(среда, 20. нов 2019, 12:59) - Bojan [нерегистровани]

podrška

Dobri i prijateljski odnosi sa Francuskom su od velikog značaja za dalji razvoj Srbije i njihova podržka je veliki podstrek za nas.