Годину дана од увођења таксе од 100 одсто на српске производе

Од када је одлазећа косовска влада 21. новембра прошле године увела тарифу од 100 одсто, српске и фабрике из БиХ пласирале су на Косово производе у вредности шест милиона евра, што је према евиденцији косовске царине, за 99 одсто мање у поређењу са пласманом робе у години до увођења таксе.

У Приштини тврде да су српски и производи из БиХ на косовском тржишту брзо замењени увозом из других земаља региона и Европске уније.

Српске и фабрике у Босни и Херцеговини пријављују губитке од примене таксе.

Генерални директор косовске царине Бахри Бериша, рекао је приштинским медијима да је увоз производа из централне Србије и Босне и Херцеговине на косовско тржиште опао за 99 посто.

"Имамо смо мали увоз. За годину дана од примене таксе, из ових двеју земаља увоз је шест до седам милиона евра. То су производи који се уносе у малим количинама. Имали смо око 440 милиона евра увоза док заштитне мере нису биле на снази. То износи око 99 процената мање увоза из ове две земље", каже Бериша.

Пре увођења таксе, на Косово је највише робе стизало из централне Србије. Пре 21. новембра 2018. године у једном дану на Косово су српска предузећа пласирала робу у вредности од 1,2 милиона евра или више од 360 милиона евра у току једне године.

Одлазећа косовска влада је 6. новембра прошле године најпре увела таксу од 10 посто на производе пореклом из централне Србије и Босне и Херцеговине, а 15 дана касније износ таксе подигла на 100 одсто.

Од тог времена вредност производа који су увезени из централне Србије на Косово износи четири милиона евра, а из Босне и Херцеговине два милиона.

У исто време пласман производа са Косовс на тржиште централне Србије износио је 13 милиона евра, а Босне и Херцеговине пет милиона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи