"Француској важно да чује став Србије на предлог измене процеса приступања ЕУ"

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и амбасадор Француске Жан Луј Фалкони разговарали су о будућности политике проширења, погледима из Париза на тај процес, о правцима могућих реформи у ЕУ и њених заједничких политика, о билатералним односима и односима у региону.

Амбасадор Жан Луј Фалкони истакао је да је став Француске о крајњем циљу приступног процеса јасан – пуноправно чланство за кандидате који спроведу све неопходне реформе, саопштила је прес-служба Владе Србије.

Француска је чланицама Европске уније у суботу послала неформални документ у којем тражи да до јануара објави нови метод при отварању приступних преговора с кандидатима за чланство.

Фалкони је детаљније представио замисли садржане у "нон-пејперу" и нагласио да ће оне свакако бити темељено дискутоване међу свим државама чланицама, а да би се примениле морају бити усаглашене у оквиру ЕУ, нове Европске комисије и свих држава чланица.

Нагласио је да Француска препознаје Србију као озбиљну државу кандидата, која спроводи важне реформе у области владавине права и економије.

Фалкони је поручио да је од изузетног значаја за Француску да чује ставове, виђења и искуства и предлоге и евентуалне недоумице Србије као одговорног кандидата који је дубоко у процесу приступања, у погледу досадашњег начина и методологије вођења преговора као и видљивих и конкретних користи процеса у овој фази преговора.

Министарка Јоксимовић захвалила на иницијативи амбасадора да додатно представи позиције Француске у погледу тзв. нон-пејпера о евентуалним изменама методологије проширења ЕУ.

Јоксимовићева је оценила да то показује да Француска вреднује и уважава мишљење и став Београда, и да су отворени да чују и наше коментаре, идеје, сугестије и недоумице, посебно у погледу чињенице да је Србија приступајућа земља која има дефинисан преговарачки оквир, са специфичном и никада, осим на Србији, примењеном стриктном методологијиоим преговора, а која се у извесној мери поклапа са неким замислима презентованим у "нон-пејперу".

Нагласила је да са разумевањем и стрпљењем активно заинтересовано  посматрамо предлоге реформи ЕУ и политике проширења, али и да истовремено активно делујемо у погледу нашег приступног поцеса и спровођења обавеза које смо преузели.

Министарка је додала да очекује да ће током финског председавања до краја године, државе чланице препознати резултате које је Србија постигла у примени обавеза из поглавља 23 и 24, и да ће Србија добити сагласност за отварање нових поглавља у приступном процесу.

Саговорници су се сложили да је билатерална сарадња двеју земаља у сталном успону, посебно након важне посете председника Макрона Србији јула ове године.

Привредна сарадња је изузетно интензивна, што потврђује и недавно успостављена Француска агенција за развој са циљем додатних импулса развоју привреде Србије и Француске, закључује се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара